При цена, която варира между 600 и 800 евро на кг, конопът бързо набира популярност в испанската провинция Алмерия. Засетите с тази култура хектари нарастват през последните години, като към днешна дата са 100, информира FreshPlaza.

Техническият коноп – ново предизвикателство за земеделските стопани

Испанските земеделски производители дават шанс на новата култура, тъй като расте търсенето й на пазара. Има много индустриални приложения на конопа, но най-вече ръстът се дължи на производството на продукти от канабидиол - непсихоактивен компонент, популярен днес със своите терапевтични свойства, който е легален в Испания.

Разликата между отглеждането на индустриален коноп и марихуана е в съдържанието на тетрахидроканабиол – субстанция, която генерира психотропен ефект и чието ниво трябва да бъде под 0,2%, за да бъде легална.

Съгласно законодателството отглеждането на коноп не се различава от това на чушки или домати, което създава объркване от правна гледна точка, тъй като трансформацията или извличането на канабидиол не става без разрешението на Испанската агенция за лекарства и здравни продукти.

Алмерия разполага с идеален климат за отглеждане на коноп, тъй като културата е невзискателна към почвата, но има нужда от много светлина. Потреблението на вода е минимално. Няма нужда от кой знае колко торове или ръчен труд. Единствено семената трябва да бъдат сертифицирани от Европейския съюз.

Но не всичко е толкова розово за производителите на рентабилната култура. Тъмната страна са крадците. Земеделците се налага да наемат охрана и да инсталират видео наблюдение. Някои дори прекарват нощите в оранжериите.

Щом цената на конопа се покачи, кражбите в стопанствата се увеличават, казва Хосе Мария Салвиде от местната полиция.