Администрацията на канабидиол (КБД), непсихоактивен канабиноид, е асоциирана с подобрено качество на живот при пациенти страдащи от Паркинсон, показват данни от клинично изследване публикувано в Журнала по Психофармакология.

Учени от Университета на Сао Паоло в Бразилия са изследвали ефикаснсотта на съставката канабидиол сред 21 пациента страдащи от Паркинсон. Учените докладват, че администрацията на 300мг дози КБД дневно е асоциирана със "значително подобрение във физическото състояние и качеството на живот сред пациентите".

"Това изследване показва възможен ефект на съставката канабидиол в подобряването на състоянието на пациенти страдащи от Паркинсон, без да има психоактивен ефект," заключават учените.

Други клинични тестове също индикират, че КБД и/или екстракт от цялото растение имат благоприятен ефект върху болестта на Паркинсон, включително подобрение в двигателните функции, облекчение на болката, подобрен сън и намаляне на психотичните епизоди.

Данните от изследването индикират, че повече от половината пациенти, които са опитали канабис докладват облекчение от симптомите на Паркинсон.