Люксембург има амбиция да легализира канабиса, използван за развлекателни цели, както и да убеди другите европейски държави да направят същото. И в момента можете да се сдобиете с известно количество марихуана в кафенетата в Амстердам или в специалните клубове в испанската област Каталуня, където е декриминализирана. Не ви заплашва арест, ако носите няколко грама в страни като Белгия. Люксембург обаче иска да стигне по-далеч и да стане първата държава в ЕС, в която канабисът да е напълно законен. Предстои Министерството на здравеопазването да представи законопроект през есента, а целта е до 2 години разпоредбата да влезе в сила.

Ако това се случи, Люксембург ще се присъедини към малък, но увеличаващ се брой държави като Канада, Уругвай и 11 американски щата, които отменят действалите в продължение на десетилетия политики по отношение на наркотиците, според които канабисът бе забранен и хората влизаха в затвора за притежаването и употребата му.

Един от основните защитници на идеята е здравният министър Етиен Шнайдер, който посочва като най-важен аргумент причини, свързани със здравето. Той казва, че младите хора си купуват марихуана на черния пазар; общуват с наркодилъри, които им дават канабис с неизвестно качество и получават достъп до потенциално по-опасни наркотици. „Съществуващата в последните 50 години политика по отношение на наркотиците вече не работи“, убеден е Шнайдер. „Налагането на забрани на всичко прави тези неща по-интересни за младите хора.“

Според проектозаконодателството, което ще бъде предложено от Шнайдер и министъра на правосъдието Феликс Браз, Люксембург ще легализира целия пазар на канабис - от издаването на разрешителни за производството му до легализиране на потреблението, разбира се, при строги правила. Ще бъде забранено отглеждането в домашни условия и вероятно ще бъде наложено възрастово ограничение за закупуване – може би 18 г. Шнайдер също така предвижда да бъде въведена забрана за закупуването на канабис от чуждестранни граждани, за да се избегне възможността от наркотуризъм.

Въпреки предвидените ограничения съседните страни са притеснени. Адвокат Малте Гьотц, който е специализирал върху пазара на медицински канабис в Германия, предупреждава, че законът на Люксембург може да даде начало на ефекта на домино.  „Социалният натиск ще бъде толкова силен, че ако има легализация в една от страните членки на ЕС, скоро това ще бъде обсъдено сериозно в другите държави“, каза той.

Страните от ЕС също са дълбоко разделени по отношение на канабиса. Повечето от тях все още обмислят как да направят медицинския канабис достъпен за пациентите. Ирландия и Франция въведоха само експериментални схеми за медицински канабис тази година, а когато го направиха, здравните министри на двете страни дадоха да се разбере, че това няма да доведе до узаконяване на канабиса за развлекателни цели.

„Без предразсъдъци“

И в момента Люксембург разрешава канабиса за медицински цели и декриминализира притежаването на малки количества за развлекателни цели. Купуването, продаването и отглеждането му обаче остават незаконни. Легализирането на канабиса изисква много повече действия от обявяването му за законен. Необходим е регулиран пазар, включително определянето на данъци и проверки на качеството. Засега подкрепата за законопроекта изглежда силна. Трите партии, които формират управляващата коалиция в Люксембург, включиха легализирането на канабиса за развлекателни цели в дневния си ред до голяма степен заради младите членове. Херцогството е притеснено и от факта, че е малка страна, до която всеки ден за работа пътуват около 200 000 души.

Здравният министър Шнайдер признава, че ще бъде трудно да се постигне баланс между запазването на границите отворени и регулирането на този нов пазар, особено ако съседните на Люксембург държави се страхуват от нежелано разпространение на канабис. Той иска и други държави да предприемат мерки за узаконяване на канабиса и вече провежда разговори за това с колегите си здравни министри. Засега „нашата политика в сферата на наркотиците не беше много успешна“, казва Шнайдер. "Надявам се всички да имаме по-непредубедено отношение към наркотиците."

Уроци от Колорадо

Люксембург може да вземе пример от американския щат Колорадо - първия в САЩ, който легализира употребата на канабис за развлекателни цели. Защитниците на узаконяването му казват, че са избрали да решат проблема, така че избирателите да възприемат по един и същи начин марихуаната и алкохола - вещество, което е широко достъпно и социално приемливо.

Брайън Висенте, един от основните автори на законите за канабиса в Колорадо, смята, че не трябва да се казва, че алкохолът или канабисът са здравословни, а че алкохолът е достъпен по закон, въпреки вредата, която може да причини, а канабисът - обикновено представян като по-безвреден - не е легализиран. "Не казваме, че канабисът е безобиден", обяснява Висенте. "Казваме, че имаме канабис. И тук вече е лицемерието. Искаме ли да продължаваме да поставяме извън закона хора, които използват по-малко вредно вещество?"

Джордан Уелингтън, който също помогна на щата Колорадо да напише законите си за марихуаната, обяснява, че друга полезна стратегия е да говори за конкретните притеснения, които избирателите имат по отношение на ефекта на веществото. Те искат децата да нямат достъп до наркотици, да се предотврати дейността на черния пазар и да се защити общественото здраве. Уелингтън вярва, че всяка мярка да се сложи край на криминализирането на употребата на канабис "е стъпка в правилната посока", но предупреждава, че сравнително консервативният подход на Люксембург може да остави нерешени проблеми. Той е категоричен, че „предлагането трябва да отговаря на търсенето, независимо дали това е законно или незаконно“. "Канабис в Люксембург ще се търси само от процент от хората", смята Уелингтън. Според него забраната неживеещи в херцогството да купуват канабис ще създаде условия за черен пазар - например тези, които не пребивават постоянно в херцогството, ще го купуват чрез жители на малката страна.

Уeлингтън смята, че Люксембург следва тенденцията, при която законодателите започват с по-консервативен подход и накрая все пак либерализират законите. Той дава за пример щата Илинойс, който преминава от рестриктивно законодателство за медицинския канабис до проектозакон за употребата на канабис за развлекателни цели, включващ изтриването на досиетата на стотици хиляди, обвинени в притежание на канабис. "Законодателите се страхуват, че ако нещо се обърка, хората могат да пострадат и да им потърсят отговорност. Така че предприемат много консервативни подходи - каза той. - И с течение на времето, когато виждат, че няма проблеми... бавно намаляват ограниченията."

Параноично усещане

Възможно е Люксембург да има нужда от консервативен подход. Александра Кърли, ръководител в консултантската група за канабиса Prohibition Partners, казва, че Люксембург може да вземе пример от опита на други страни, които са направили достъпен канабиса и са се сблъскали с проблеми с наркотрафика. Държавите трябва да водят политика, която е най-ефективна за ситуацията, в която се намират, допълва тя. „Подобно на САЩ всяка страна в Европа има своя култура и индивидуалност, които ще повлияят на отношението към канабиса - каза тя. - Люксембург е много малка страна, но също така е доста влиятелна. Всички просто чакат да се направи първата решителна крачка, за да се види дали тя ще проработи."

Съседни на Люксембург страни като Германия например не са много доволни. Адвокатът Гьотц припомня, че властта в Берлин разшири достъпа до медицински канабис само след решение на върховния съд. "В Германия е постигнат консенсус, че има причина медицинският канабис да е разрешен и че има пациенти, които се възползват от него - казва Гьотц. - Така че няма основание той да се забранява. Определено обаче все още няма консенсус за легализирането на канабиса за развлекателни цели."

Според Уелингтън Люксембург не трябва да позволява на нежеланието сред съседите му и на голямата несигурност да спре поетия курс към легализиране на канабиса. И затова съветва властите: "Продължавайте напред“.