Става въпрос за лекарство, предназначено за пациенти на възраст над две години с форми на епилепсия, които досега са сред най-трудно поддаващите се на контрол и най-смъртоносните – синдромът на Драве и синдромът на Ленъкс-Гасто.

Медикаментът "Епидиолекс" е създаден от компанията GW Pharmaceuticals и съдържа канабидиол – едно от стотиците химически съединения в растението, което обаче няма интоксиращия ефект на тетрахидроканабинола (THC, който е по-малко от 0.1% от съдържанието на лекарството), пише агенция "Ройтерс".

Въпреки че THC може да доведе до параноя, тревожност и халюцинации, канабидиолът има точно обратния ефект и специалисти твърдят, че може да бъде използван в третирането на психически проблеми.

Макар да е получил одобрение, "Епидиолекс" все още подлежи на оценка от Агенцията по лекарствата, тъй като съдържанието на марихуана го поставя в списъка от медикаменти с висок риск за злоупотреба, които са най-смъртоносни и от които няма медицински ползи. Сега агенцията трябва да реши дали да декласифицира канабидиола от този списък, което да разреши продажбата на лекарството.

От компанията очакват решението да бъде взето в идните 90 дни и все още не са определили цена за продажба. Европейската агенция по лекарствата би трябвало да вземе решение дали да го разреши в началото на идната година, пише в. "Гардиън".