Доктор Санджей Гупта е неврохирург, медицински професор и носител на наградата Еми като главен медицински кореспондент за CNN. През 2011 година, д-р Гупта е обявен от списание Форбс за "една от 10-те най-влиятелни знаменитости".

1. "Аз съм тук, за да се извиня"

Д-р Гупта не винаги е подкрепял канабиса. През 2009, той спори защо не бил "гласувал в полза на тревата". По това време, според него е нямало доказателства, които да посочват обратното.

Но след като прекарва последната година в създаването на документален филм и разследва на фактите зад растението, д-р Гупта решава, че хората заслужават извинение.

Неговото извинение може да прочетете в есето му "Защо си промених мнението за тревата".

2. "За 3000 години канабисът е бил законно лекарство"

Д-р Гупта казва, че не се е вгледал в доказателствата за медицинската ползва от канабисът, докато не е започнал да създава своя документален филм за CNN - "Трева". 

Едно от научените неща е, че употребата на растението за медицински цели датира хиляди години назад във времето.


3. "Науката е там. Това не е анекдот."

Отново, д-р Гупта призна пред Пиърс Морган, че се е провалил във внимателното разглеждане на науката зад канабисът. Но е трудно да го обвиняваме.

В отделна дискусия пред CNN, д-р Гупта отбелязва, че голяма част от изследванията публикувани в САЩ са концентрирани върху вредата, вместо върху ползата. Все едно изследваме нещо за да намерим вреда от него? Въпреки това, той казва, че изследванията проведени в други страни като Израел показват реалната картина - канабисът има множество медицински употреби.
 

4. "Ние сме ужасно и систематично подвеждани за последните 70 години"

В неговото есе д-р Гупта твърдо критикува класификацията на канабисът като наркотик от 1-ви списък.

Държавната позиция за канабисът е подвеждаща и д-р Гупта признава своята роля в подвеждането на хората в миналото.


5. "Канабисът няма висок потенциал за злоупотреба и в същото време има много законни медицински приложения."

Д-р Гупта е задълбал в класификацията на билката като наркотик от Списък 1 и е открил множество несъответствия.

За да бъде от списък 1, канабисът трябва да има висок потенциал за злоупотреба и да няма приложение в медицината. Но според д-р Гупта, канабисът не попада в нито една от тези критерии.


6. "Правителството на САЩ притежава патент върху употребата на канабис за медицински цели."

Патент номер US6630507 даден нa Министерство на Здравеопазването и Човешките Ресурси през 2003.

Д-р Гупта нарича класификацията на канабисът като изрично "лицемерие" в почти всяко предаване, в което взима участие.

При Приърс Морган, д-р Гупта обобщава, колко е зле положението като посочва патентът под име "Канабиноидите като антиоксиданти и невропротектори".


7. "Канабисът може да помогне на хора, които наистина имат нужда от него, но просто няма как да им се даде."

Д-р Гупта казва пред телевизия ABC, че сега разбира защо дебатът е толкова разгорещен.

За разлика от тези, които спорят, че медицинската употреба е извинение за рекреативната такава, според д-р Гупта причината, че хората са толкова "раздразнени" спрямо легализацията е потенциалът на канабиса за широка медицинска употреба.
 

8. "Аз немога да открия дори един случай за смърт причинен от свръхдоза."

Д-р Гупта често напомня на хората, че фармацевтичните лекарства взимат по един живот на всеки 19 минути (т.е. 3 за час, 72 за ден) само в САЩ.

В контраст, д-р Гупта каза пред CNN, че не е успял да намери един смъртен случай за хиляди години употреба. Даже някой хора спорят, че канабисът е една от най-безопасните субстанции на планетата, щом става въпрос за риск от смъртност. По-безопасен е от кафе, фъстъци и вода.

 

9. "Канабисът може да се съзтезава с много неща"

Конопът е уникална индустриална реколта отглеждана в големи мащаби през годините, но е забранена през 1937, заради "братовчеда" съдържащ Тетрахидроканабинол.

Разследването на д-р Гупта отбелязва, че филмът "Рийфър Маднес", който демонизира билката, е спонсориран от ДюПонт Кемикъл. ДюПонт са инвестирали големи суми в найлоновата индустрия. През 1930-те, найлонът е нов синтетичен материал, които е видял конопът като директен противник.

 

10. "Не виждам каква е вредата"

Д-р Гупта казва пред Кейти Коурик, че не вижда някаква опасност в рекреативната употреба на канабис, специално имайки предвид факта, че алкохолът и тютюна са легални за възрастни.

Когато е попитан дали ще употреби канабис заедно с дъщеря му, когато тя навърши 21 години, той казва, че за него това е същото като да изпият по едно питие.