Канабисът е на път да бъде напълно легализиран в Уругвай, след като парламента наскоро предложи нов проектозакон, подкрепен от президента.

Когато този закон влезе в сила, притежанието и култивацията на растението ще бъдат напълно законни за възрастни. Хората ще могат да отглеждат и употребяват растението за лични цели. Продажбата ще става през канабис клубове и специални аптеки.

Проектозаконната регулаторна система предполага, че един грам канабис ще бъде продаван на цената от 2.5 щатски долара (3.65 лева).

Уругвайското правителство ще има пълен контрол над цялата конопена индустрия - от култивация до консумация. Индивудуални граждани, кооперативи и компании ще могат да отглеждат определено количество канабис всеки месец, въпреки че растението може би ще бъде продавано само от лицензирани държавни аптеки. Купувачите ще трябва да се записват в специален регистър и ще имат ограничение до 40 грама на месец.

Според предложилите проектозакона, е много важно цената да бъде резонна, така че хората да стоят далеч от черния пазар, който спонсорира криминалните групировки.

Цял свят гледа с интерес как Уругвайският народ се движи към пълна легализация на марихуаната. През септември, уругвайският президент ще даде реч пред Обединените Нации, за да защити новата политика на страната.

Прочетете още по темата тук:  Уругвай на път да стане първата държава, която да легализира конопената промишленост