Легализацията на канабиса и свободната му продажба намаля смъртните случаи след свръхдоза с опиати с над 21%, показва ново проучване на Economic Inquiry. То е проведено от икономисти от университетите в Масачузец и Колорадо и открива, че връзката между легализацията на конопа и намалената употреба на опиати като фентанил е очевадна. Тя обаче влиза в ефект само тогава, когато растението се продава в магазините.

Това потвърждава напълно и предходни изследвания по темата. Миналата година други две проучвания показаха напълно ясно, че в щатите на САЩ, където канабисът е легален, се наблюдава 6 до 12-процентов спад в предписанията на опиати за пациенти.

Икономистите от Масачузец и Колорадо, които стоят зад днешното изследване обаче не спират до там. Те са изследвали данните за смъртност сред населението от 1999 г. до 2017 г., съпоставили са ги спрямо статута на канабиса във всеки щат, след което са отчели и вариациите – доход, раса, етнос, пол, възраст, безработица и населени – и са достигнали до следния извод:

През 2017 г. в САЩ има 47 600 смъртни случая, пряко свързани с употребата на опиати. Откритото намаляне в щатите, където канабисът се продава открито и е легален, би означавало, че близо 10 хил. души годишно биха могли да бъдат спасени от фатален край.

„Резултатите, до които достигнахме, са директно свързани с политиката и икономиката, тъй като те показват, че легализирането на канабиса несъмнено води до значителни плюсове за обществото. Нашата работа предлага достатъчно информация за размисъл на федерални и щатски власти, за да могат те да преценят дали да продължат декриминализирането и легализирането на растението в бъдеще. Би трябвало тази информация да е достатъчна, за да можем в следващите няколко години или десетилетия да видим пълна канабисът като растение с невероятни ползи за обществото, вместо „наркотикът”, който виждаме днес”, коментират икономистите, провели изследването.