Швейцарското здравно министерство е одобрило лекарство, базирано на канабис, за лечение на пациенти с множествена склероза.

"Това одобрение от Швейцария, маркира още една правна победа за Сативекс, който вече е разрешен в 23 страни." казва собственика на компанията Джъстин Говър.

Засега, Сативекс е разрешен в Испания, Германия, Канада и Обединеното Кралство за лечение на симптоми на множествената склероза.

Сативекс все още очаква одобрение от правителството на САЩ, където в момента протичат тестове от 3-та фаза върху пациенти, болни от множествена склероза и рак.

GW Pharmaceuticals, компанията създала Сативекс, има договори с множество големи фармацевтични компани (Байер, Новартис, Отсука, Алмирал) за развитието и комерсиализацията на лекарството, което реално е екстракт от растението канабис.

Според статистики от GW, продажбите на Сативекс са стигнали 1 милион тази година.

Въпреки големия прогрес (на фармацевтичния пазар), компанията е получила големи критики за високата цена и легалните подробности във Великобритания.

Въпреки че закона в Обединеното Кралство забранява медицинския канабис, GW държат патент, издаден от правителството за отглеждане на билката, с цел създаване на фармацевтичен екстракт.

Още по темата:
1. Екстракт от канабис облекчава мускулната скованост характерна за множествената склероза 
2. ТХК и КБД помагат в лечението на множествена склероза