Конопът - с научно име "канабис сатива" - се представи като шампион в първото по рода си плацебо контролирано изследване, целящо да пребори болестта на Крон, известна още като възпалително заболяване на червата.

Разболяването на храносмилателния тракт е засегнало близо между 400 000 до 600 000 души само в Северна Америка, причинявайки им болки в корема, диария, тежко повръщане, загуба на тегло, както и вторични кожни обриви, артрит, възпаление на очите, и липса на концентрация.

Според данни от клинични изследвания, публикувани в Журнала по Клинична Гастроентерология и Хепатология, пушенето на канабис е предизвикало пълна ремисия на болестта на Крон при пациентите, които са го пушили, за разлика от тези, които са взимали плацебо.

Изследователи от Израелския Медицински Център Мейр, изследвали 21 души в неразрешим и напреднал стадии на болестта на Крон, давайки им по 2 джойнта, всеки ден, в продължение на 8 седмици. "Стандартизираните цигари" съдържали 23% ТХК (Тетрахидроканабинол) и 0.5% КБД (Канабидиол). Други 10 пациента са били снабдени с цигари съдържащи плацебо, без никакви канабиноиди.

Разследващите съобщават, че пушенето на канабис, е предизвикало тотална ремисия на болестта на Крон, в 5 от 11 пациента. Останалите пациенти, са видяли как техните симптоми на болестта, са намалели с 50%. Още повече, "пациентите получили цигари с канабис, докладват подобрение в съня и апетита, без значими странични ефекти".

Изследването е първото плацебо-контролирано проучване, което изследва консумацията на канабис за лекуването на болестта на Крон, отбелязват от NORML. Всичките пациенти са имали сложни форми на заболяването и не са имали успех при лекуването със стандартни лекарства и терапии. Въпреки всичко това, правителството на САЩ ( както и на много други държави, включително България ) твърди, че билката е опасна, колкото херойна и няма медицинска стойност.