От 1 октомври, възрастен заловен да пуши канабис в Швейцария може да си спести формалните законови процедури, като просто плати глоба.Реакциите в страната, която се присъединява към растящ списък от страни декриминализирали личната употреба, са смесени.

Отглеждането, консумирането и продажбата на канабис са забранени в Швейцария. Но от 1.10.2013, като едно обикновенно пътно нарушение, всеки с навършени 18 години, хванат с до 10 грама суха тревна маса, реагираща на канабис, ще получи глоба на стойност CHF100 и няма да бъде записан в криминалният регистър.

Поддръжници на промяната в закона, която е била удобрена от парлaмента преди година, спорят че либерализацията на законите и извъртането от реално криминално нарушение е малък, но справедлив и реалистичен подход към употребата на канабис.

Промяната добавя Швейцария към други Европейски страни, които толерират употребата на канабис в малки количества, за лична употреба.

Близо 500,000 души (1/16 от населението) в Швейцария, която има население от 8 милиона, се смята че са редовни пушачи на канабис, като се забелязва спад в употребата за последното десетилетие.