Макар че медицинската марихуана е призната като съпътстващо лечение за справяне със страничните ефекти от химиотерапията и лъчетерапията, едва наскоро учените започнаха да анализират нейния потенциал пряко да лекува рак.
 
Марихуаната се използва за лечебни цели от поне 3000 години, а може би и от по-дълго. С родина Централна Азия, тя навлиза в западната лечебна практика едва през четиридесетте години на деветнадесети век, въведена от британски хирург, който научва за ползите от нея след като работи в Индия.
 
Обаче, оттогава насам лечебната употреба на марихуаната става все по-ограничена и ограничена. През 1970 година тя бе определена като наркотик в Таблица 1 от Закона за контролираните субстанции. Това постави канабиса на една нога с наркотици като кокаин и хероин, които се счита, че са с „повишен потенциал за злоупотребяване и нямат позната лечебна употреба”.
 
Тази осъдителна класификация още е в сила, въпреки десетките научни изследвания, които потвърждават ефикасността от използването на марихуана в лечението на рак. Всъщност, канабисът е доказал, че спира растежа и разпространението на поне девет различни вида рак, а обема на изследванията продължава да расте.
 
 
 
Как канабисът се бори с рака
 
Канабисът съдържа поне 100 различни вида активни терпенофенолни съединение, наречени канабиноиди. Тези лечебни съединения са в най-голямо количество в женските цветове на растението. Две от тези субстанции, които са обстойно изследвани, са тетрахидроканабинолът (THC) и канабидиолът (CBD).
 
Тези съединения влияят на рецептори в мозъка и имунната система, познати като СВ1 и СВ2. Някои от рецепторите са концентрирани върху имунни клетки, наречени В лимфоцити и клетки естествени убийци, което показва, че канабиноидите са способни да подсилват имунната система в битката й с вражеските клетки нашественици.
 
За жалост, финансирането е ограничено за групите, които искат да изследват противораковите механизми на марихуаната, понеже фармацевтичните компании обикновено искат да се фокусират върху лекарства, които могат да бъдат патентовани. Поради това, работата на повечето компании се фокусира върху разработването на синтетични молекули, които имитират действието на съединенията в марихуаната, вместо да се изследва или насърчава употребата на естествената билка.
 
В момента съществуват малък брой лекарства, които използват екстракти от марихуана или синтетични форми на активните съединения. Обаче, поддръжниците на билковата медицина посочват, че употребата на цялото растение обикновени е много по-полезна, защото в натуралната форма на растението (както е при всяко растение) съществуват допълващи се действия и съ-фактори в правилните съотношения. Те твърдят, че извличането на активно съединение и използването му в изолация може да е опасно понеже другите съединения в растението не присъстват, за да смекчават действието му.
 
Редица изследвания успяха да изследват способността на канабиса да се бори с много различни видове рак като рака на:
 
  • Белите дробове
  • Простатата и дебелото черво
  • Гърдата
  • Мозъка
  • Кръвта (левкемия)
  • Кожата
  • Жлезите с вътрешна секреция
  • Пикочния мехур
  • Черния дроб
  • Други форми на рак също се изследват. Пациенти с рак на матката, тестисите и панкреаса също могат да се повлияят добре от използването на канабис.
 
Антитуморното действие на канабиса
 
Канабиноидите в марихуаната успешно спират растежа на туморите посредством много различни механизми на клетъчно ниво. Те действат по поне четири различни начина:
 
  • Причиняват клетъчна смърт (апоптоза)
  • Спират клетъчния растеж
  • Спират ангиогенезата, процесът, в който се формират нови кръвоносни съдове  за да „хранят” даден тумор
  • Ограничават метастазите, които разнасят раковите клетки от една част на тялото в други тъкани и органи
  • По-конкретно, канабиноидите имат способността да стимулират конкретна важна пътека вътре в раковите клетки, която активира процес, наречен автофагия –програмирана клетъчна смърт – и води до апоптоза (смъртта на раковите клетки)
 
Канабидиолът се счита за най-силния инхибитор на растежа на раковите клетки, макар че той вероятни действа съвместно с други канабиноиди като канабигерол, канабикромин и THC.
 
Канабиноидите са способни да обезвреждат раковите клетки и туморите по всички тези начини. Освен това, те не само оставят здравите клетки незасегнати, но и дори са способни да им подсигуряват допълнителна защита от увреждане. Изследване откри, че мишките, третирани с токсични химикали, от които се очаква да задействат формирането на злокачествени лезии в дебелото черво, са били предпазени посредством действието на канабиноидите. Канабидиолът упражнява „химиопревантивен” ефект за спиране формирането на канцирогенни лезии в тъканта.
 
Това защитно действие се дължи на способността на канабидиола да предпазва ДНК-то от увреждане от окисляване и също така да повишава производството на полезни химикали в тялото, наречени ендоканабиноиди. Тези субстанции са подобни на канабиноидите, но се произвеждат естествено в тялото. Те имат противовъзпалителни свойства и защитават тъканите от увреждане. Следователно канабисът поддържа и насърчава естествените лечебни механизми на тялото.
 
Канабисът подсилва действието на лекарствата за рак
 
Изследванията откриха, че марихуаната може да подсили действието на фармацевтичните лекарства, помагайки в битката с рака. Докладите показват, че убиващите рака цитотоксични лекарства са били абсорбирани в злокачествени клетки по-ефикасно при наличието на канабиноиди без да увреждат нормалните човешки клетки. Това представлява още една потенциална роля на канабиса в лечението на рак.
 
Бъдещето на лекуването на рака с канабис
 
Провежданите в момента изследвания за лечение на рак с канабис естествено повдигат въпроса за това кои начини на лечение са най-ефикасни. Канабиноидите не са особено разтворими във вода и не се предвижват много далеч в тъканите на човешкото тяло. Това ги прави трудни за доставяне в мястото на тумора или за поддържане на адекватни концентрации в кръвта, за да подействат.
 

 
Испанско изследване използва THC инжектиран директно в агресивни мозъчни тумори посредством малка тръбичка. Този метод се счита за твърде инвазивен и може да носи риск от инфекция, така че се изследват други начини на доставяне като таблетки, инжекции и спрейове за уста.
 
Марихуаната и нейните активни съединения се метаболизират различно в зависимост от това дали те са усвоени директно в кръвотока, погълнати са като храна или чрез пушенето на цигара. Каквито и методи да се използват, важно е (и ще продължава да е важно) дозите да се контролират и стандартизират, за да подсигуряват постоянно предвидимо лечение при хора болни от рак.
 
Това е една причина, поради която заставаме зад легализирането на марихуаната, така че терапевтичните й свойства да бъдат разбрани и безопасно използвани от всеки, който може да извлече полза от тях. Продължаващата забрана на този натурален лек води до непостоянна среда, в която набавянето на надеждни, ефикасни, стандартизирани дози, направени от сертифицирана, висококачествена марихуана може да се окаже трудно или невъзможно.
 
Междувременно, определени прогресивни щати одобряват с готовност всички терапевтични ползи, предлагани от марихуаната.
 
Ливи Хес
 
 
Бъдете здрави
 
Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.