Червените очи и употребата на канабис почти винаги вървят ръка за ръка. Нека се впуснем в причините, вероятностите и решенията на този леко неприятен проблем.

Защо се случва?

Основната и най-често срещана причина е заради съставката Тетрахидроканабинол (ТХК) открита в канабиса, без значение дали е пушена, изпарявана или храносмилана (не забравяйте, че при горене на растението голяма част от ТХК се унищожава).

Този канабиноид намаля кръвното налягане, което разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв в тялото. Артериите в очните ябълки се разширяват заради намаленото кръвно налягане. Тези разширени артерии са причината за зачервяването в очите.

Точно този ефект на канабиса върху човешкото око, прави билката ефективно лекарство за глаукома. Изследвания проведени още през 1970-те показват как марихуаната, когато се пуши или яде, ефективно намаля вътреочното налягане с около 25% - процент еднакъв с този на фармацевтичните лекарства (няма да коментираме тук, колко струват те и колко струва да се отгледа едно цвете).

При някои хора очите биват засегнати от всякакъв вид пушек. Ако пушите за дълъг период в слабо вентилирано пространство и вашите очи са дразнени от пушека, то е много вероятно да ви се зачервят очите (тук не става въпрос само за дим от канабис, но от тютюн).

Малък процент от хората имат алергия към канабиса. Билката произвежда цветен прашец, който може да предизвика алергична реакция при някои хора. Но не се притеснявайте, ако имате алергия към билката, то симптомите няма да са само зачервяване на очите, но потене, сърбеж, треска и т.н.

Вероятни фактори

Генетика: някой хора са просто по-предразположени към 'червени очи' от други. Например, дори нормално хлорираната вода в басейн прави очите ми червени за рекордно време, но канабиса почти никога не го прави.

Търпимост: по-честите потребители сякаш развиват резистентност към червени очи, но това не е задължително (няма да качвам снимки на приятелите).

Сорт: растението канабис съдържа претора от съставки, от канабиноиди до терпеноиди, които взаимодействат помежду си, по безброй начини. Някои сортове свалят кръвоносното налягане повече.

Какво мога да направя по въпроса?

Химични капки за очи: отивате в първата аптека и си намирате визин.

Изкуствени сълзи: не прекалявайте с визина! Пробвайте с изкуствени сълзи, когато имате възможност.

Прикритие/почивка: сложете едни слънчеви очила или се скрийте от слънцето, за 2-3 часа, докато ефекта на билката не приключи. Също така една дрямка никому не е попречила ;)

"Не се занимавайте с глупости": върша доста работа всеки ден. Да, обичам да се наслаждавам на билката, очите ми са червени и не ме интересува дали другите имат проблем с това.

Още по темата: Глаукома и медицински канабис