Заобиколена от зелени полета, Flat House, която се намира във ферма в Кеймбриджшър, Обединеното кралство, изглежда като типична преустроена плевня. Но интериорът и на сградата веднага ви карат да разберете, че това е нещо съвсем различно.

„Стените ми напомнят за леговища за бали сено, които правехме като деца“, казва собственичката на Flat House Джема Барън. „Има прекрасна способност да задържа топлината. Миналата зима изключихме отоплението за 24 часа и сградата остана топла“, разказва тя пред BBC.

Това, което прави този светъл, просторен и удобен дом необичаен, е материалът, използван за изграждането му - коноп. Въпреки че сме по-запознати с лечебните свойства на растението и прякото му влияние върху психичното здраве на човек, то конопът се превръща във все по-устойчив строителен материал.

inside Flat House.

Растението е възобновяем ресурс със свойства за улавяне на въглерод. Когато се използва в строителството, той обикновено е под формата на „конопен бетон“ (известен също като варов конопен бетон), здрав материал, получен чрез смесване на конопено дърво – дървесната сърцевина на растението – със свързващо вещество, направено от вода и вар. Конопеният бетон има висока топлинна маса, което го прави идеален изолационен материал, който подобрява енергийната ефективност на сградите и намалява емисиите на парникови газове с течение на времето. Той също така продължава да абсорбира въглерод през целия си живот.

inside Flat House.

 

Устойчивите материали са много търсени, тъй като строителната индустрия се стреми да се декарбонизира. Сградите и строителството са отговорни за приблизително 37% от глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2). Това се дължи на силното разчитане на индустрията на изкопаеми горива, включително въглеродно-интензивни материали като бетон, стомана и стъкло, както и на парниковите газове, отделяни при отоплението и охлаждането на нашите сгради.

Със своите качества за улавяне на въглерод, конопът може да помогне на страните да постигнат целите си за въглеродна неутралност, като направи строителството по-устойчиво.

The studio, made from the same materials, built by students from the Cass school of architecture.

 „Оптимизирането на начина, по който проектираме, конструираме и обновяваме нашите сгради, играе решаваща роля за намаляване на емисиите и позволяване на Обединеното кралство да постигне целите си в областта на климата“, казва Йетунде Абдул, ръководител на климатичните действия в Съвета за зелено строителство на Обединеното кралство. „Важна част от решението включва проучване на използването на естествени, нисковъглеродни алтернативи на жизненоважни строителни материали като конопен бетон или дървен материал.“

Преди конопът да остави своя траен отпечатък върху строителната индустрия, трябва да се преодолеят редица предизвикателства. Сред тях са промени в правителствените разпоредби, техническо сертифициране и финансирането и инфраструктурата, необходими за увеличаване на промишленото производство на коноп, рационализиране на веригите за доставки и за по-достъпно използване.

Растението в момента се използва предимно от еко ориентирани архитекти  в Европа и Северна Америка, главно заради регулациите, налагани върху отглеждането на това растение.

Конопеният бетон не може да се използва като традиционния такъв. Той не може да се използва структурно и затова трябва да се комбинира с носещи материали като дървен материал или камък. Но като изолация, той предлага по-малко въглеродно-интензивен вариант от нефтохимическите материали като фибростъкло и пенокартон.

Конопът, използван за Flat House, е отгледан в околните земи на Margent Farm. Проектът представлява това, което Material Cultures нарича „кръгова екология“, подход към строителството, при който сградите излизат от и могат естествено да се реинтегрират в ландшафта. Конопеният бетон е използван в предварително изработена форма на панел за създаване на стените на дома, монтирани около дървена конструкция. Вътре в къщата материалите са оставени открити, като се вижда подобен на бала сено външен вид на конопения бетон.

Един недостатък на конопения бетон е, че свойствата му се влошават при дъждовно време. Всъщност, той не е ново изобретение. Използва се в сгради от хиляди години. През миналия век обаче се появиха по-модерни строителни материали и криминализирането на отглеждането на коноп поради връзката му с употребата на канабис за развлечение.

Flar House close-up

Във Франция обаче отглеждането на коноп никога не е било забранено, което допринесе страната да се превърне в един от световните лидери в индустриалния коноп. След модерното възраждане на конопения бетон в края на 20-ти век, редица строителни проекти, използващи материала, са изградени в цялата страна.

През 2020 г. в Париж беше завършен седеметажен блок от социални жилища, който използва конопен бетон като основен изолационен материал, придружен от дървена рамка. Архитектурната практика зад проекта, Barrault Pressacco, е използвала конопен бетон от време на време през предходното десетилетие, но това е най-мащабното им внедряване на материала.

Към днешна дата конопеният бетон се използва предимно в малки жилищни проекти, поради проблеми около веригите за доставки, ограниченията за мащабиране и разходите.

Законовата регулация, дори само за отглеждането на коноп, е друга огромна пречка. В САЩ например отглеждането на промишлен коноп беше незаконно до 2018 г., тъй като растението се смяташе за контролирано вещество. Самият Hempcrete беше одобрен за кодекса за жилищно строителство на страната едва през 2022 г. като остава забранен за търговски проекти поне до 2025 г.

В Южна Африка конопът беше определен за земеделска култура през 2021 г., което позволи отглеждането му в страната.