Първоначално учените смятали, че пушенето на канабис би трябвало да има силно негативен ефект върху репродуктивните способности, но всъщност резултатите показват, че броят на сперматозоидите е по-висок при участниците, които признават, че са употребявали канабис.


Все пак изследователите уточняват, че тази зависимост не означава непременно, че ако пушите треваq има по-голяма вероятност да станете татко. Обяснението може да се крие и в по-високите нива на тестостерона, които подобряват качеството на спермата, но в същото време увеличават и склонността към поемане на рискове, включително и употребата на забранени вещества.

"Откритията просто показват колко малко знаем за ефектите, които канабисът оказва върху репродуктивните ни способности, а и върху здравния статус като цяло", казва д-р Джордж Каваро от Харвардския университет, който е един от ръководителите на експеримента.
"Нашите изводи трябва да бъдат интерпретирани много внимателно. Те просто доказват нуждата от допълнителни проучвания в областта на канабиса и неговото влияние върху човешкото здраве", допълва той.

Досегашните медицински изследвания, проведени както с хора, така и с животни, твърдяха, че употребата на канабис влошава рязко репродуктивните способности. Новото проучване обаче се базира на 1 143 проби от семенна течност, взети от 662-ма мъже в периода от 2000 до 2017 г.

Средната им възраст е 36 години, повечето са бели и имат висше образование. Всички участници са от семейства, потърсили помощ в клиника за подпомагане на плодовитостта. 

Във формуляра, който е трябвало да попълнят, фигурира и въпрос дали са употребявали канабис. Над 55% от анкетираните са посочили, че са пушили канабис поне веднъж през живота си. 44% са отговорили, че са имали подобни преживявания в миналото, а 11% са се определили като редовни потребители.

Лабораторният анализ показld, че конценрацията на сперматозоиди при хората, които са употребявали канабис, е 62.7 милиона единици на милилитър. Тези, които никога не са опитвали, могат да се похвалят само с 45.4 милиона на милилитър.

Само 5% от пушачите на канабис имат концентрация под 15 милиона единици на милилитър - долната граница, която е определена за нормална от Световната здравна организация. При "въздържателите" този дял е 12 на сто.

Проучването установява друга зависимост - по-честата употреба на канабис е свързана и с по-високи нива на тестостерона при мъжете. Това може да означава, че умерените количества джойнт може и да са полезни за увеличаването на плодовитостта. Но всъщност този извод може би все пак е прибързан, смятат експертите.

"Много е възможно резултатите просто да отразяват факта, че мъжете с по-висок тестостерон са по-склонни да се впускат в рискови начинания, в това число и да пушат канабис", казва д-р Фейби Насан, която също е сред авторите на проучването. Нейната теза се споделя и от други учени, като Алън Пейси от Университета в Шефийлд.

"Самите автори на проучването отбелязват, че хората с по-висок тестостерон като цяло имат по-висока концентрация на сперматозоидите. Вероятно те пушат повече канабис, просто защото обичат да поемат повече рискове.

Аз изобщо не съм убеден, че резултатите могат по някакъв начин да повлияят върху дебата "за" или "против" употребата на канабис. А и не виждам никакви доказателства, че тя по някакъв начин може да помогне за подобряване на плодовитостта", казва той.
Той е категоричен, че семействата, които се опитват да заченат бебе, не бива да прибягват до подобни "стимули".