Какво е синуит?

Синуитът, известен още като синузит, е възпаление на лигавицата на околоносните кухини, като най-често се развива едновременно с или непосредствено след възпаление на лигавицата на самата носна кухина (ринит). Синуитът на максиларните (горночелюстни) синуси може да водят началото си от инфекция, проникнала от устната кухина,  при травматично вадене на зъби, при кисти на челюстите и зъбите, достигнали до горночелюстните синуси, периодонтити на горните зъби и др.

Различават се остри и хронични синуити, а според характера на възпалителния процес те биват катарални и гнойни. Гнойните синуити изискват повишено внимание, тъй като могат да доведат до тежки усложнения на менингит, остеомиелит, менингоенцефалит, мозъчен абсцес и други.


Признаци и симптоми


          

  
Има четири двойки на параназалните синуси и симптомите на синузит може да зависят от това кои от тези синуси са засегнати. Бързо ръководство за местонахождението на тези синуси е както следва:


• фронтални синуси се намират в челото над очите;
• етмоидални синуси са разположени от двете страни на носа до вътрешния ъгъл на очите;
• клиновиден синусите се крие зад носа и очите;
• максиларните синуси лежат в бузата под очите;

Клиничните характеристики на синузит включват : 

• Хрема, често с гной; 

• Запушен нос;

• Нарушено обоняние;
• Болка по лицето;


Понякога може да има кашлица и лош дъх. По-специфични са симптомите в зависимост от синусите, засегнати са както следва: 

• Зъбобол и фронтално главоболие (максиларен синузит) ;
• Болка в очите и челно главоболие (фронтален синузит); 

• Болка в очите, подуване около очите и прекомерно сълзене (етмоидален синузит); 

• Главоболие (предната, горната или задната част на главата), а понякога хрема или запушване на носа (сфеноидален синузит).
 


Лечение на хроничен синузит

Целта на лечението на хроничния синузит е да се излекува инфекцията и да се облекчат симптомите. Много лекари все още предписват антибиотични спрейове или перорални антибиотици за лечение на бактериална инфекция, която е резултат от възпалението. Спрейове често се препоръчват за лечение на хроничен синузит, свързан с алергия. В някои случаи може да се наложи операция за почистване и източване на синусите. Тези са част от общите съществуващи лечения.

Това, което следва, са някои от най-новите начини, по които медицински специалисти са констатирали в диагностицирането и лечението на хроничния синузит.



Как канабиноидите помагат при лечението на синузита


Страдате ли от хронични синусови атаки? Доказано е, че медицинската марихуана е полезна и има благоприятен ефект при много заболявания.  В днешно време изследванията също показват, че канабиноидите са мощни и високоефективни антибиотици, които могат да бъдат от ключово значение при спирането на резистентни бактерии, като тези, намерени в хроничния синузит. Конопът може да помогне на страдащите от синузит да се преборят с инфекции, които не се повлияват от антибиотици.


Изследователите и производителите на лекарства са в процес на разработване и изпитване на антибиотични лекарства, направени от канабиноиди, за лечение на инфекции. Те са тествани без психоактивни съединения, като канабихромен, канабигерол и канабидиол, както и с психотропни тетрахидроканабинол (ТНС), за техните антибактериални свойства. 

Ендоканабиноидната система, наречена на името на растението, което е довело до откриването му, е може би най-важната физиологична система, участваща в създаването и поддържането на човешкото здраве. Ендоканабиноидите и техните рецептори са намерени в тялото: в мозъка, органите, съединителната тъкан, жлези и имунни клетки. Във всяка тъкан канабиноидна система изпълнява различни задачи, но целта е винаги една и съща: хомеостазата, поддържането на стабилна вътрешна среда въпреки колебанията във външната среда.  



Очаквайте продължение!

Преводач: Ц. П.
Редактор: Буфу Фосс