(16 Април, 2013) Предложението подкрепяно от висши представители на изпълнителната власт в щата ще замени криминалните наказания за просто притежание на канабис, с административна глоба, подобна на фиш за шофиране.
                           
Камарата на Представителите на щата Вермонт одобри поправката, 92-49, с която се декриминализира притежанието на ограничени количества канабис. Тя ще бъде внесена в сената за обмисляне.
Главния прокурор на щата Вермонт, Уилиам Сорел,Комисаря по публична безопасност, Кейт Флин, гласуваха в полза на предложението, по време на изслушванията на комитетите на Камарата и Сената, като Губернатора Питър Шумлин също изказа своята подкрепа.


„Надяваме се, че членовете на Сената ще се съгласят със своите колеги от Камарата на Вермонт, както и с висшите представители на изпълнителната власт, че вече е време за един по-здравомислещ подход към политиката с канабиса в щата Вермонт”, каза Мат Саймън, законодателен анализатор към  HYPERLINK "http://www.mpp.org/" Marijuana Policy Project (MPP). „Няма нужда да налагаме на гражданите си живото-променящи им криминални наказания, само защото те употребяват една субстанция, която обективно е много по-безвредна отколкото е алкохола.”


Поправката “Bill Н. 200”, внесена от Републиканеца Кристофър Пиърсън (P-Burlington), и подкрепена от една тройно-партийна коалиция от 38 депутата, ще премахне криминалните наказания за притежанието на канабис до една унция (28,34 грама), като ще ги замени с обществена глоба, подобно на фиша за шофиране. Лицата под 21-годишна възраст, обаче, ще бъдат подлагани при нужда на изследване за злоупотребата със субстанциите.


Под настоящия щатски закон, притежанието на до 2 унции (56,68 грама) канабис се счита за дребно престъпление, наказуемо с до 6 месеца лишаване от свобода при първо нарушение, и до 2 години лишаване от свобода за следващо нарушение.


Според изследване на „Измерване на Публичната Политика” (Public Policy Polling), проведено през Февруари 2012, близо 2/3 (63%) от гласоподавателите на Вермонт подкрепят премахването на криминалните наказания за притежанието на малки количества канабис, и тяхното заместване с обществена глоба.


„Повечето гласоподаватели на Вермонт са единодушни, че за дребното притежание на канабис, вече не трябва да бъдат налагат сурови криминални наказания”, каза Саймън. „Ако целта е обществената безопасност, фокуса на законодателната власт трябва да пада върху жестоките и тежки престъпления, а не върху пълнолетни граждани, които притежават малки количества от един много по-безопасен от алкохола продукт”.