Канада легализира притежанието и употребата на канабис с цел развлечение. Тя е едва втората държава в света, която прави това, след Уругвай.

Пазарът на канабис в цялата страна отвори в полунощ в сряда, макар да продължават дискусиите за отражението върху здравето и обществения ред.

Подготовката включваше изпращане на писма до 15 милиона домакинства, в които в подробности се разясняват новите закони за канабиса. Остават обаче притеснения, включително и за готовността да полицията да засече шофьори, които шофират под влиянието на марихуана, съобщава BBC.

Канадските провинции от месеци се готвят за свалянето на забраната върху канабиса. Тяхна е отговорността да определят къде може да се купува и консумира канабис на тяхна територия.

Така на различни места в страната новата законова рамка е по-твърда или по-мека що се отнася до продажбата или употребата.

Експерти предричат недостиг на марихуана през първата година след легализирането й, докато производството продължи да расте, за да задоволи търсенето.