Голяма част от пациентите болни от рак, които употребяват медицински канабис го намират като много ефективен в облекчаване на симптомите им, посочва ново проучване.

Едни от най-големите ползи на канабисът е третирането на симптоми, свързани с рак и химиотерапия. Маринол, синтетично хапче с активната съставка ТХК-тетрахидроканабинол, е на разположение на пациенти с ракови заболявания от 1980 г. насам, като редица страни вече позволяват използването на канабис и в естествената си форма.

Въпреки това, нито едно контролирано изследване не е потвърдило ползата от медицинския канабис за пациенти болни от болестта. „Употребата му засега е оправдана като част от палиативно лечение.“

За да се хвърли малко повече светлина върху употребата, група от израелски лекари провели проучване сред пациенти с рак, които са получавали лечение с канабис в Медицинския център Шеба, най-голямата болница в Израел. От 113 пациенти, останали живи след едномесечно лечение, 69 завършват проучването. По-голямата част са в напреднал стадий на заболяването и 90% консумират лекарството чрез пушене.

Повече от 50% от пациентите, които са били изследвани казват, че билката помага със симптомите на болка, гадене и повръщане, както и загуба на апетит. 44% също съобщават намаляване на тревожността. Като цяло, 70% от пациентите казват, че канабисът помага за подобряване на общото им благосъстояние, а 83% класират ефективността на билката като много висока. Резултатите са публикувани на 14 юни в “Journal of Pain and Symptom Management.

“Въпреки че тези данни не могат да насърчат използването на канабис за специфични симптоми, те подкрепят мнението, че употребата му може да бъде оправдана като част от палиативно лечение при определени пациенти болни от рак,“ пишат авторите. Повече от половината от пациентите не са имали никакви странични ефекти следствие на лечението. Докладваните най-често нежелани реакции са умора (20,3%) и замайване (18,8%).

„Употребата на канабис се възприема като много ефективна при някои пациенти с напреднал стадий на рак,“ обобщават авторите. „Необходими са допълнителни изследвания, за да се оцени с точност ефикасността на канабиса като част от палиативното лечение на пациентите с болестта.“