САЩ - Един от най-популярните аргументи срещу легализацията на растението Канабис е това, че то е "кръстопътен наркотик" с потенциал да превърне гражданите на САЩ в нация от наркомани. Днес водещ законодател официално отхвърли този често срещан аргумент като призна, че употребата на растението не води до употребата на тежки наркотици. Като част от национална кампания на презитента на САЩ, Министърът на Правосъдието на САЩ - Лорета Линч участва в дискусия в щата Кентъки по темата за злоупотребата с опиоиди сред тийнеиджъри.

В своята встъпителна реч, министър Линч даде да се разбере, че причината за хероиновата епидемия в Кентъки се дължи на лекарствата изписвани с рецепта. "Главна предпоставка за хероиновия проблем представляват проблеми с лекарствата изписвани от самите лекари. Лекарства, които са напълно легални ... във всеки медицински кабинет ... бидейки предписани с добри намерения от практикуващия лекар", обясни министър Линч.

Ученик използва възможността да попита министъра, дали тя мисли, че употребата на канабис за рекреативни цели сред учениците може да доведе до злоупотреба с опиоиди. Министърът на правосъдието отговори: "В момента тече огромна дискусия по темата с растението канабис ... има щати които са легализирали растението ... много хора разглеждат медицинската употреба. Когато говорим за хероиново пристрастяване, хората изпитващи проблеми с предписани лекарства не получават допълнителни рецепти и се обръщат към хероина. Не може да се говори, че канабисът е стъпката преди употребата на предписани лекарства или опиоиди. Сега не искам да ме разберете погрешно и да си кажете - понеже министъра каза, че канабисът не води към други наркотици, ние може да го пробваме. Напротив, канабисът сам по себе си има свойте ефекти върху подрастващия мозък, обърнете внимание и върху въздействието на пушека върху добровете. Помислете по тези въпроси."

"Ние не виждаме канабисът като кръстопътен наркотик", добави министъра. Мнението на Линч съвпада с това на НИЗД, който отбелязва, че "голям процент от хората употребили канабис, дори веднъж, не пристъпват към тежки наркотици". Въпреки това, хората противящи се на легализацията изтъкват подобни факти, лишени първо от логика, след това от доказателства.

*Канабис Сатива Л е правилното научно име на растението. "Марихуана" е разговорен израз.