В исторически ход свързан, както с реформата относно канабиса, така и с гражданските права, Уругвайският президент Хосе Мухика официално подписа закон, който легализира растението в цялата страна. С това действие Уругвай на практика е първата страна в света, която отменя глобалната забрана започнала преди десетилетия.

Според новият закон - притежанието, употребата и трансфера на до 40 грама канабис, ще бъдат легални за възрастни, както и личната култивация на до 6 растения. В допълнение към това, държавни канабис клубове ще бъдат създадени, за да дистрибутират билката, но само на възрастни. Също така, аптеките ще имат възможността да продават от нея на квалифицирани пациенти.

Според Хулио Калзада, главния секретар на Националния комитет по наркотичните веществата, един грам канабис ще бъде продаван на цена от $1, а цената е такава, за да ликвидира черния пазар, който спонсорира криминалния свят.

Законът влиза в сила 120 дни след подписа на Мухика. Въпреки това, от вчера на всички възрастни в Уругвай официално е разрешено от правителството да отглеждат до 6 растения предвидени за лична употреба.