Продуктът, който израелската компания GemmaCert вече продава в над 20 държави по света, идентифицира и определя количеството на най-важните активни съставки в медицинския канабис - THC и CBD. Това каза основателят на GemmaCert Гай Сетон в интервю за Вероника Тонева, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria интервю”.  

Той посочи, че законът на всеки пазар за медицински канабис изисква тези активни съставки да присъстват на етикетите.  

“Тези активни съставки определят най-добрата и подходяща употреба на канабиса за медицински цели, както и неговата дозировка и цена. И тъй като канабисът е естествен продукт, всеки цвят на канабиса е с уникални свойства, дори да са от едно растение. И нивата на THC и CBD могат много да се различават”, обясни Сетон.  

Той добави, че екипът е разработил технология, която използва усъвършенствана оптика, анализ на изображения и машинно обучение, за да тества цветовете на канабиса без дори да ги докосва.  

“Така само след минути устройството изпраща точните резултати на вашия смартфон”, посочи още основателят на GemmaCert.  

По думите му в момента компанията продава основно за Северна Америка – за Канада и САЩ, както и за Западна и Централна Европа. Сетон допълни, че имат купувачи и от други страни, като Колумбия, Австралия и Нова Зеландия, Южна Африка, както и някои от Карибските страни.  

“До голяма степен клиентите ни отразяват над 30-те държави, в които има програми за законно отглеждане на канабис и там може да намерите устройство на GemmaCert”.  

Сетон разкри, че компанията има план за агресивно разрастване през следващите 3 до 5 години.  

“Въпреки коронавируса, през последните 3 месеца отчитаме ръст на продажбите, което е много окуражаващо и вирусът не осуетява плановете ни. Отбелязваме значителен напредък в германския аптекарски сектор”.  

Що се отнася до България, Сетон каза, че страната ни може да се превърне в логистична и оперативна база на компанията в Европейския съюз.  

“Освен това, не изключвам България да се превърне в база за развитие както на софтуерни, така и на хардуерни продукти. А и в производството. В бъдеще е възможно да имаме и български клиенти, ако марихуаната бъде легализирана”.  

Според него легализирането на канабиса за развлекателни цели е неизбежно. 

“На всички места, в които марихуаната не е легална, има много развит черен пазар, който удовлетворява търсенето. А когато има такъв черен пазар, правителството губи евентуални данъчни постъпления и напразно харчи ресурси на полицията. А и хората получават продукт с непроверено качество”.