Министър-председателят също призова да се инвестира в производството на канабис, "защото е доходоносно".

Той подчерта, че "етиката и законите в Македония" позволяват отглеждането на марихуана за медицински цели. По думите му до момента са издадени осем лиценза, докато други "четири или пет" се преглеждат.

Заев лично подкрепя такъв бизнес, тъй като се предвижда да отвори нови работни места и да вкара в хазната 100 милиона евро, което е 1,0% от БВП на балканската държава.

"Позволено е от закона не само в Македония, но и в много държави по света. Има благоприятен ефект, лекува, приема се от нашата здравна система и от Световната здравна организация", уточни Заев.

Премиерът е убеден, че до края на май Македония ще получи пари от износ на изсушен канабис за олио за пазарите в Полша и Германия.

Македонският премиер направи коментара пред парламента, след като депутат го попита дали е истина, че негов братовчед отглежда канабис за медицински цели.

Заев потвърди, че братовчед му е купил оранжерия за отглеждане на канабис в партньорство с компания от Словения, която произвежда марихуана за медицински цели в Германия и Полша.

Според Заев общите инвестиции в този бизнес в страната са в размер на 10 милиона евро. Вече са наети 30 души, като целта е 130 работници.