Изявление на редакционния съвет на „Ню Йорк Таймс“

Отне 13 години на Съединените щати да се вразумят и сложат край на забраната над алкохола, 13 години, в които хората пият, а закона ги счита за престъпници, докато истинските престъпни синдикати през това време процъфтяват. Преди повече от 40 години, Конгресът на САЩ налага настоящата забрана на канабиса, нанасяйки големи щети върху обществото, за да забрани вещество далеч по-малко опасно от алкохола.

Федералното правителство трябва да отмени забраната на канабиса!

До този извод стигаме ние, редакционният съвет на Ню Йорк Таймс, след дискусия по темата между членовете на съвета, вдъхновен от бързо развиващата се политика сред отделните щати в реформирането на законите спрямо билката.

Няма задоволителни отговори на основателните опасения на хората за употребата на канабис. Но, няма и такива за тютюна или алкохола, а ние вярваме, че на всяко ниво - ефекта върху здравето, влиянието върху обществото и въпросите относно законността - балансът попада категорично на страната на национална легализация. Това ще постави вземането на решения относно това дали да се позволи производството и употребата където му е мястото - на щатско ниво.

Цената на разходите и социалните вреди на сегашните закони за канабис са огромни. Има над 658 хиляди ареста за притежание на канабис през 2012 г., според данни на ФБР, в сравнение с 256 хиляди за кокаин, хероин и техните производни. Дори по-лошо, резултатите от данните посочват дискриминация на расистка основа. Непропорционално пострадали от този несправедлив закон са предимно младите черни мъже, а това от своя страна съсипва живота им и създава цели поколения от престъпници.

Налице е постоянен дебат сред учените за последиците върху здравето на хората от канабис, но ние вярваме, че доказателствата са неопровержими, че пристрастяването и зависимостта са сравнително дребни проблеми, особено в сравнение с употребата на алкохол и тютюневи изделия. Умерената употреба на канабис не изглежда да представлява риск за иначе здрави възрастни. Твърденията, че канабиса е врата към по-опасни наркотици са също толкова нереални и изфабрикувани, колкото образите на убийства, изнасилвания и опити за самоубийство повлияни от канабиса в пропагандния филм от 30-те години на миналия век „Reefer Madness.“

Има основателни опасения относно употребата на канабис и влиянието върху развитието на подрастващите мозъци. Поради тази причина, ние призоваваме за забрана на продажбата на хора под 21 години.

Създаване на системи за регулиране на производството, продажбата и маркетинга ще бъде сложно, но, тези проблеми са решими, и отдавна биха били решени ако не се беше стигало до там производството и употребата на канабис да се счита за федерално престъпление.

В следващите дни, от редакционния съвет ще бъдат публикувани статии от членове на съвета, както и допълнителен материал, който ще разгледа в детайли въпросите свързани с легализацията. Ню Йорк Таймс канят читателите си да предлагат и свои идеи.

Ние признаваме, че настоящите членове на Конгреса е малко вероятно да предприемат действия в посока легализация на канабиса, но считаме, че отдавна е минало времето да се отмени тази версия на забраната.

„Ню Йорк Таймс“ (на английски: The New York Times) е международно известен всекидневник, издаван в Ню Йорк и разпространяван в САЩ и в много други страни по света. Той е притежаван от „Ню Йорк Таймс Къмпани”, която издава и други големи вестници като „Интернешънъл Хералд Трибюн“, „Бостън Глоуб“ и още 40 други издания.