Първо нека погледнем, какво държи раковите клетки живи, после ще се върнем назад и ще изследваме как канабиноидите КБД (канабидиол) и ТХК (тетрахидроканабинол) разкриват слабите места на раковите клетки.

Във всяка клетка има семейство взаимопревръщащи сфинголипиди, които специфично определят дали клетката ще живее или умре. Този профил на фактори се нарича "Сфингополипиден Реостат". Ако ендогенният Церамид (сингализиращ метаболит на сфингополипиден-1-фосфат) е висок, смъртта на клетката е неизбежна. Ако Церамидът е нисък, клетката е силна и издръжлива.

Елементарно, когато ТХК се свърже с рецепторът за канабиноиди КБ1 или КБ2 в самата ракова клетка, той предизвиква увеличение в синтезата на Церамид, който води до смърт на клетката. Нормална здрава клетка не произвежда Церамид в присъствието на ТХК, следователно не е засегната от канабиноидите.

Раковата клетка умира, не заради цитотоксични хемикали, а заради малка промяна  в митохондрията. Между повечето клетки има органели в цитоплазмата. Смисълът на митохондрията е да произвежда енергия за клетката. Щом Церамидът започне да се натрупва, включвайки Сфинголипидният Реостат, той увеличава пролускливоста към Цитохром Ц, важен протеин в енергийният синтез. Цитохром Ц бива избутан от митохондрията убивайки източникът на енергия на клетката. Церамидът също така причинява генотоксичен стрес в ядрото на раковите клетки произвеждайки протеин наречен П53, който спира обработката на Калций в митохондрията. Ако това не е достатъчно, Церамидът разрушава клетъчната лизозомата - храносмилателната система на клетката която произвежда хранителни вещества за всички функци на клетката. Церамидът, и други сфингополиди, активно потискат пътищата в клетката без да оставят никаква възможност на раковата клетка да оживее.

Най-важното в този процес е натрупването на Церамид в системата. Това означава приемане на терапевтични количества КБД и ТХК, непрестанно, в период на време, държейки метаболитно налягане на пътищата на раковата клетка.

Как работи този път? Защо тялото приема прост растителен ензим и го използва за ефикасно лечение на множество различни  физиологични системи? Тази ендоканабиноидна система съществува във всеки животински живот, в очакване на неговият ендоканабиноиден активатор. Това е интересно. Нашата собствена ендоканабиноидна система покрива всички клетки и нерви; тя е доставчикът на информация течаща по нашата имунна система и централна нервна система. Тя отговаря за опазването на нервите, и малко променя самата имунна система. Тя е главната система за управление поддържаща нашата хемостаза; нашето здраве.

Само от любопитство, как стават работите на клетъчно ниво и къде нашето тяло произвежда ендоканабиноидите? Тук виждаме, че ендоканабиноидите имат свой произход от нервните клетки точно в синапсът. Когато тялото се афектира чрез заболяване или нараняване то директно изпраща информация до ендоканабиноидната система и казва на имунната система да подпомогне лечението. Ако тези хомеостатични системи са отслабени, не трябва да се изненадваме, че екзоканабиноидите са терапевтични. Те помагат на тялото по най-натуралният възможен начин.
 
За да видим как работи това да визуализираме канабиноидът като триизмерна молекула, където една част от молекулата е нагласена да се впише в нервът или клетъчният рецептор на имунната система точно като ключ в ключалка. Има поне две места с ендоканабиноидни рецептори, КБ1 (централна нервна система) и КБ2 (имунитет). Обикновенно КБ1 активира сигнализацията на централната нервна система, и КБ2 активира имунната система, но е много по-сложно от това. ТХК и анандамидът активират и двете места за рецептори. Други канабиноиди активират единият или другият рецептор. Среди видовете канабис, канабис сатива се обръща към рецепторът КБ1, а канабис индика се обръща към КБ2. Което означава, че сативата е по-нервоактивна, а индиката е по-имуноактивна. Другият фактор е, че сативата има повече ТХК (тетрахидроканабинол) и индиката има повече КБД (канабидиол).

Знае се, че ТХК и КБД са биометични към анандамида, което означава, че тялото може да използва и двете взаимозаменяемо. Следователно, когато стресът, нараняването или заболяването изискват повече ендогеннен анандамид от колкото произвежда тялото, тогава неговите мимични екзоканабиноиди се активират. Ако стресът е преходен, и лечението му може да бъде преходно. Ако изискването е попълнено, както се случва при ракът, тогава лечението трябва да предостави постоянно налягане на модулативният агент на хомеостатичните системи.

Обикновенно КБД се привлича от плътно опакованите КБ2 рецептори в далака, месторождението на имунната система на тялото. От там, имунните клетки търсят и унищожават ракови клетки. Интересното е това, че е доказано как ТХК и КБД канабниноиди имат силите да убият ракови клетки директно, без да минават през имунни посредници. ТХК и КБД влизат през пътя на липоксигеназата и директно потискат растежа на тумора. Също така е открито, че КБД потиска обратното захващане на анандамита. От тук разбираме, че канабидиола помага на тялото да задържи собствените си натурални ендоканабиноиди потискайки ензимът, който разлага анандамида.

Това малко изследване леко докосва няколко съществени концепта. Най-накрая искам да ви оставя с уважението към природата, която е създала перфектното лекарство, което чудесно се вписва в нашата имунна система от рецептори и сигнализиращи метаболити, които ще предоставят бърз и пълен имунен отговор за системният интегритет и метаболичен хомеостат.

- Денис Хил