Фактите, че растението канабис има множество медицински свойства са безспорни, при наличието на стотици, дори хиляди, научни изследвания. Въпреки това има пациенти, които не желаят да го използват поради психоактивния ефект, познат като "напушване". Но според последните новини в сферата на науката, те вече няма от какво да се притесняват.

Фармацевтичната дрога Ибупрофен е изпитана в облекчаването на главоболие. Друго нейно свойство, което за някой е плюс за други минус, е да блокира психоактивния ефект на растението канабис.

Според изследване проведено от изследователи от Университета в Луизиaна и публикувано в Cell Journal, химикалите от лекарството, продавано без рецепта в аптеките, могат да позволят на хората да изпитат терапевтичните ефекти на билката, без да изпитат психоактивния ефект.

Способността да се възползват от медицинските свойства на растението и да се избегнат психоактивните ефекти, може да доведе до по-широко приложение на конопа от пациенти, които не биха го употребили поради страничните, психоактивни ефекти.

Малко хора знаят едно доста важно свойство на билката - тя има способността да успокоява мозъчни възпаления, което е ключов фактор в някои невродегенеративни заболявания като деменция, Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и други. Пациенти, които искат да използват билката заради нейната способност да намали мозъчните възпаления (чест симптом сред тези инвалидизиращи заболявания), но не искат да изпитат ефекта на "напушването", получават едно комбинативно решение - ефекта от съчетаването на ибупрофен и канабис.