Противниците на марихуаната във Федералното Правителство са изправени до стената, като стената се срутва. Федералните се борят срещу употребата на марихуана десетилетия наред, пренебрегвайки нейните лечебни свойства, в една безсмислена война срещу билката.

Демонизираната трева-убиец излиза, че е всякаква друга освен такава. Докато митовете за тази древна билка се разсейват, учените я използват да лекуват всичко от гадене, причинено от химио-терапия, до различни видове онкологични заболявания.

През Август, Британският Журнал по Раковите Заболявания публикува резултатите от едно изследване, което открило, че THC (главният активен компонент в марихуаната) е ефективен срещу ракът на простатата. Според сведенията, тревата атакува видовете ракови клетки, които не реагират на обичайните хормонални манипулации.

Едно скорошно изследване, проведено от група Испански изследователи открило, че THC убива различни мозъчни ракови клетки, посредством процес, наречен автофагия (autophagy). Законът относно употребата на марихуана на щата Мичиган влезе в сила от Април. На пациентите, имащи предписана от рецепта от лекарско лице, се издава индентификационна карта от страна на управата на щата (подобно на Калифорния), като това им позволява да отглеждат и да използват марихуаната за успокоение на болки и други симптоми на раково заболяване и множествена склероза.

През октомври 2003, Университетът на Калифорния, Сан Франциско, публикува резултатите от едно изследване, което казва, че марихуаната е ефективна когато се комбинира с обезболяващи опиатни лекарства. Доктор Арнолд Ейбръмс, UCSF, професор по Клинична Медицина и началник на Хематологично-Онкологичното Подразделение (Hematology-Oncology Division) на Главният Медицински Център в Сан Франциско, заяви пред пресата, „Марихуана използва различен механизъм, от този на опиатите, като може да повиши облекчението на болката, постигано с упойващите аналгитици.”

Проекта за Политика за Марихуаната наскоро докладва едно изследване, което изказва, че умерената употреба на марихуана понижава риска от заболяване на клетките на главата и вратната област с карцинома (head and neck squamous cell carcinoma (HNSCC)). Изследването показва, че канабиноидите имат потенциални анти-туморни качества.

Изследване, публикувано през Юли, наречено „Бялата материя в юношите с минало на употреба на марихуана и гуляйно пиене”, посочва, че употребата на марихуана всъщност защитава клетките в мозъка. Изследването включва юноши, които имат проблем с употребата на алкохол.

Едната група включвала тийнейджъри, които употребяват само алкохол. Другата група тийнейджъри пиели алкохол и употребявали марихуана. Доклада посочва, че пиещите алкохол, които употребяват марихуана задържат повече бяла материя, в сравнение с първата група. С други думи, алкохола разрушава повече мозъчни клетки когато човек не е употребил марихуана.

Колко пъти сте чували някой да казва, „Тревата разрушава мозъчните ти клетки”? Ако това е вярно, какво да кажем за това проучване? Защо докторите ще използват марихуаната в борбата с рак на мозъка, ако тя разрушава мозъчни клетки? Помните ли Испанското изследване?

През Април 2007, изследователи от Университета в Харвард, публикували резултатите от едно изследване, което заключило, че THC намалява разтежа на тумора при обичайните случаи на рак на белите дробове, като намалява и способността на болеста за разпространение.

Изследване проведено от медицинското училище на UCLA през Юни 2005, заключило, че пушенето на марихуана не причинява рак на белите дробове. Тези впечатляващи новини, заедно с изследването на Харвард, изглежда е било пренебрегнато от повечето източници в сферата на мас-медиите.

Фред Гарднър, редактор на медицинският журнал за изследване на марихуаната, О’Шоунеси (Fred Gardner, editor of the medical marijuana research journal, O'Shaughnessy's), наскоро публикува статия, озаглавена „Пушенето на Марихуана Не Причинява Рак”, относно това разтърсващо изследване на UCLA, което почти не било отразено от медиите.

Гарднър докладвал, че една разследваща група била назначена от Националният Институт по Злоупотребата с Наркотици (National Institute on Drug Abuse (NIDA)), през 2002 г., с цел „провеждането на голямо, строго контролирано изследване върху цялата популация, което да докаже със сигурност, че сериозната, дълготрайна употреба на марихуана повишава рискът от рак на белите дробове и горните дихателни пътища.”
Познайте какво? Това изследване било преустановено! Оказало се, че повишената употреба на марихуана не води до повишаване на шанса за поява на рак на белите дробове и фарингичен рак. Изследването също заключило, че пушачите на тютюн, които също припалват трева, имат по-малък риск за заболяване от рак на белите дробове, отколкото пушачите, които не употребяват канабис!

Вероятно, черешката на тортата е факта, че професорът по Медицина на UCLA, Доналд Ташкин е оглавявал разследването. Ташкин води правителствени изследваният върху марихуаната от 70-те години на миналия век, и е известен със своето убеждение, че редовната употреба на марихуана причинява рак на белите дробове и рак на горните дихателни пътища. За репутацията си на професионалист, той се оказа несъгласен със своята официална хипотеза. (To his credit as a professional, he ended up disproving his own original hypothesis.)

Въпреки усилията на правителството да я държи в нелегалност е несъмнено, че марихуаната предлага помощ в борбата с лечението на рака. Фактите около лечебният потенциал на марихуаната, най-накрая правят пукнатини в стената на лъжите на правителството, строена през годините.

Както си стои, е време да разрушим тази стена.
Дейв Станклиф е репортер със своя рубрика в The Times-Standard. Той е бивш редактор и издател на вестници. Коментари могат да бъдат изпратени на  richstan1@suddenlink.net или  HYPERLINK "http://www.davesblogcentral.com/" www.davesblogcentral.com.