Лечебният подход към основното заболяване е различенот този за контрол на болката. В този случай подходящите терапии се определят от тежестта, локацията и продължителността на болката. Хроничната болка е проблем на общественото здраве, тъй като засяга голяма част от застаряващото население на индустриалните нации.


Повече информация за проблема
Епидемиологичните статистики са тревожни: В Европа се смята, че един от всеки четирима възрастни страда от хронична болка.(1) Смята се, че в САЩ най-малко 38 милиона души страдат от хронична болка, а най-малко 12 милиона са използвали канабис за лечение.


За тези пациенти е важноболката да се овладее дотолкова, че те да са възможно най-дееспособни,като в същото време се намаляват максимално инвалидизиращите странични ефекти на тези терапии. Липсата на адекватно лечение на тежка и/или хронична болка може да има трагични последици. Нерядко хората с тежка и хронична болка изпадат в отчаяние. Отчаянието също може да накара пациентите да преустановят потенциално животоспасяващи процедури (например, химиотерапия или операция). В такива тежки случаи всичко, което помага за облекчаване на болката, ще удължи живота на тези пациенти.


С какво може да помогне канабисът?
Канабисът може да играе най-малко две важни роли в безопасния и ефективен контрол на болката. Той може даоблекчи самата болка(или самостоятелно, или в комбинация с други аналгетици), може даконтролира гаденето, свързано с приемането на опиати, както и гаденето, повръщането и виенето на свят, които често придружават тежка и продължителна болка. Опиоидната терапия често е ефективна за лечение на силна болка, но всички опиати почти винаги предизвикват гадене. Интензивността и продължителността на това гадене може да предизвика огромен дискомфорт и допълнителни страдания и да доведе до недохранване, анорексия, загуба на тегло, съответно тежко влошаване на здравето на пациента. Някои пациенти смятат гаденето за толкова нетърпимо, че са склонни по-скоро да преустановят лечението на болката, отколкото да понасят гаденето.

Инхалирането на канабис осигурява почти незабавно облекчение на гаденетосъс значително по-малко нежелани странични ефекти, отколкото е погълнатият през устата Marinol. При вдишване, активните съставки на канабиса се абсорбират в кръвния поток с по-голяма скорост и ефективност. Именно поради тази причина инхалирането е все по-често срещан и предпочитан начин на приложение за много лекарства.

Канабисът е по-ефективен от Marinol, тъй като съдържа много повече лечебни субстанции, а не само ТНС, който е активната съставка на Marinol. Допълнителните субстанции могат да имат допълнителен и допълващ антиеметичен ефект. Има убедителни научни доказателства, че комбинацията от всички активни съставки на растението е по-ефективна при контрол на болката, отколкото само THС. Другите канабиноиди също така смекчават страничните ефекти на THC.


Канабис и контрол на болката: изследвания
Канабисът е бил използван като аналгетик в продължение на хиляди години (2-4), апациентите често съобщават за значително облекчаване на болката от канабис, дори и в случаите, когато конвенционалните терапии се провалят.(5-10) След преглед на поредица от проучвания, през 1997 година Научното общество по неврология в САЩ заключи, че „вещества, подобни на или получени от марихуана, могат да бъдат от полза за повече от 97 милиона американци, които живеят с някакъв вид болка всяка година.“ (11) Проучване, поръчано от Белия дом през 1999 год. и проведено от Щатския институт по медицина, признава, чеканабисът има място при лечение на хронична болка. “ (12)


След гаденето и повръщането, хроничната болка е цитирана най-често от изследователския екип като състояние, при което се прилага медицинска марихуана. „От 1975 г. до февруари 2011 г. е имало близо 300 проучвания, които показват, че канабиноидите и канабиса могат да помогнат на пациенти, страдащи от хронична болка.” (13,14)