Опияняващите ефекти на алкохола и канабиса са широко проучвани, но същото не може да се каже за комбинирания им ефект. Това е печално неизследвана научна територия. Представяме ви поглед към малкото, което се знае в научните среди за това как канабиса и алкохола заедно засягат мозъка.

Първо, основните неща, които вече знаем: Канабисът съдържа тетрахидроканабинол (ТХК), който въздейства върху канабиноидните рецептори на мозъка. Алкохолът потиска централната нервна система. Опитите да се направи сравнение на двете не прилича дори на сравнение между ябълки и портокали, казва Гари Уенк, професор по психология и неврология в Университета на щата Охайо. „Те са все едно ябълки и зеленчуци. Много са различни.“ Едно просто обяснение за това би било, че до голяма степен ТХК има когнитивни ефекти, като параноя и изкривена представа за времето, докато алкохола засяга предимно моторните умения, като прави трудно ходенето по права линия и затруднява говора.

Възниква въпросът дали комбинирането на канабис и алкохол просто събира съответните им ефекти в едно? Не съвсем, казва Скот Лукас, който преподава в Harvard Medical School и е изследвал взаимодействието на различни вещества. В изследване, публикувано през 2001 г., Лукас установява, че след като индивиди са пушили канабис и приемат „голяма“ доза алкохол, равна на няколко шота, нивата на ТХК в кръвта им са се удвоили в сравнение с хората, които са пушили канабис и консумирали напитка плацебо. Опиянените с алкохол хора в проучването също така са усетили ефектите на канабиса по-рано от тези, които са употребили само канабис като субективно са оценили ефектите от „напушването“ като по-силни. Това предполага, че пийването на няколко питиета преди употреба на канабис засилва ефекта на ТХК, който достига до мозъка чрез кръвния поток, при това в рамките на първите няколко минути след приемането. Едно от обясненията за това откритие е, че алкохолът може да предизвика промени в кръвоносните съдове, които увеличават усвояването на инхалаторен ТХК.

Лукас не се притеснява, че комбинацията може да бъде смъртоносна, но добавя, че би могла да бъде по-рискована, отколкото сама по себе си. Чрез засиленият поток на ТХК към мозъка, благодарение на етанола в алкохолните напитки, обичайните ефекти на канабиса като нарушена преценка и повишено сърцебиене ефективно стават по-силни. Това означава, че злополуки като удавяния и автомобилни катастрофи е по-вероятно да се случат, казва още Лукас. Той също така посочва, че количеството на канабис, което е било одобрено за изследванията му е било значително по-ниско в сравнение с това, което хората приемат по купони и т.н.

Друго по-скорошно проучване от Университета Дюк установява, че подрастващите плъхове, които са под въздействието на етанол и ТХК, е по-малко вероятно да тръгнат да проучват обкръжението си, отколкото тези, които са под влияние на ТХК или етанол самостоятелно. В същото проучване се установява също, че възрастните плъхове, получавали комбинацията етанол/ТХК, са имали повече проблеми със запомнянето на нови обекти в сравнение с възрастни плъхове под самостоятелното  въздействие на единия и другия вариант.