Канабисът може да предложи широк спектър от ползи за пациенти болни от рак, показва изследване проведено в Израел.
 
Повечето хора разпознават медицинските свойства на растението като благоприятни за раково болните пациенти по един или друг начин.
 
Въпреки това, растението канабис продължава да бъде забранено и тази забрана предотвратява много учени да провеждат лабораторни изследвания. Но поне на учените е разрешено да изследват изолирани вещества от растението канабис, което малко или много изпуска целия смисъл на упражнението.
 
За радост, изследванията върху канабис в Израел са разрешени, поради законовото право на пациенти да използват билката за лечение.
 
Изследване, в което участват над 200 пациента, открива че употребата на медицински канабис е довела до "значително подобрение" сред "всички" раково болни пациенти.
 
Ето списък с 10 начина, по които растението канабис е способно да помогне на пациенти в тяхната битка с рака.
 
1. Гадене и повръщане
 
Канабисът има способността да намаля гаденето и повръщането причинени от химиотерапия. 
 
Той е толкова ефективен, че дори хапче Тетрахидроканабинол (ТХК) (познато под името Маринол) е одобрено от правителството на САЩ, за третиране на гадене и повръщане още през 1985 година.
 
2. Загуба на тегло
 
Заедно с гаденето, за пациенти претърпяващи химиотерапия, е доста трудно да поддържат нормално тегло. Точно тук идва канабисът - освен, че успокоява гаденето, той стимулира апетита.
 
3. Настроение
 
Раковоболните пациенти често страдат от рязка промяна в настроението и депресия.
 
Не е тайна, че хората, които употребяват канабис се чувстват добре - и едно изследване обяснява защо. Множество изследвания показват, че химикалите в растението имат значителни анти-тревожност и анти-депресантни свойства.
 
4. Болка
 
Друго добре познато свойство на растението канабис е болкоуспокоителното.
 
И докато това свойство се разпростира над множество хронични болки, изследвания показват, че растението е способно да облекчи болката при раково болни пациенти.
 
5. Сън
Пациенти болни от рак, често имат проблеми със съня. От друга страна, сънливостта е един от най-често срещаните странични-ефекти на растението. Тетрахидронаканабинолът е доказан да подпомага съня при пациенти претърпяващи химиотерапия.
 
6. Умора
 
Умората причинена от раковата болест може да накара пациента да се чувства сънлив през целия ден.
 
Интересното в случая е, че канабисът явно помага на пациенти да се преборят с дневната умора, докато в същото време им помага да се наспят правилно през нощта. Този многослоен ефект върху съня може да зависи от сорта на билката и на баланса на канабиноиди, които тя съдържа.
 
7. Сексуална дисфункция
 
Сексуалната дисфункция е нормален, но малко разпространен факт за раково болни пациенти.
 
Докато откритията по този въпрос не са толкова консистентни, канабисът има дълга история като афродизиак, датираща още от древна Индия - 3000 г. пр. Хр.
 
8. Запек
 
Химикали открити в растението канабис могат да регулират храносмилателната система и в някой страни (където канабисът е разрешен), се предписва от доктор за широк спектър от проблеми с червата и стомаха.
 
9. Сърбеж
Докато реалните причини за сърбеж при пациенти варират, канабисът помага на някой да се справят с този неприятен симптом.
 
10. Рак
 
Може би, най-обещаващото свойство на растението канабис е унищожаването на раковите клетки.
 
Предклинични изследвания от много години подкрепят способността на канабиса да унищожава раковите клетки и да ги спира от разпространение.
 
Множество изследвания, проведени върху животински модели показват доказателства за анти-раковия ефект на билката. Тези изследвания са толкова много, че световни ракови организации - включително САЩ и Великобритания - са публикували множество ресурси в интернет страниците си, показващи ролята на канабиса и канабиноидите в борбата с рака.