ЛАНСИНГ, Мичиган (Асошиейтед Прес, AP) — Висшият Съд на Мичиган постанови във вторник, че потребителите на медицинска марихуана не нарушават автоматически закона, ако са хванати по време шофиране, след като са употребили веществото.


Съдът единодушно преобърна едно решение на апелативния съд в случая на един човек от Гранд Травърс Кънтри (Grand Traverse County), Родни Куун. Той беше спрян през 2010 г. за превишена скорост— шофирайки с близо 48 км/ч над лимита.


Куун признал, че е пушил медицинска марихуана по рано, като кръвния тест разкрил веществото в неговата система.


За шофьорите на Мичиган е нелегално да консумират марихуана. Но Висшият съд на щата каза, че потребителите на медицинска марихуана имат известна протекция. Съда казва, че полицията трябва да докаже, че един шофьор в действителност е „под въздействието” на марихуана, за да може да се повдигне обвинение.


Закона за медицинската марихуана „защитава регистрираните пациенти от законово преследване за вътрешното притежание на марихуана,” казаха от съда.


В същото време, закона забранява шофирането „докато си под въздействието на марихуана.” Но той пропуска да определи какво количество на марихуана в тялото конституира да бъде „под въздействието,” беше изказано мнение.


Съда предложи на законодателите да обмислят внимателно поставянето на лимит на марихуаната, подобен до този на алкохола.


„Почти няма нужда да се споменава, че (закона за медицинската марихуана) е един незавършен закон, интерпретацията на който неколкократно е имала нужда от намесата на този Съд,” казаха съдиите. „Наистина, този казус можеше да бъде много по-лесен за разрешаване, ако (закона) предоставяше дефиниция на ‘под въздействието.’”