В САЩ за отглеждането на един квадратен фут марихуана се изразходва четири пъти повече енергия, отколкото е разходът на енергия за същата площ в една болница, и осем пъти повече енергия, отколкото за такава площ в една търговска сграда, твърди проучване на Lewis and Clark College.

Но все по-голям брой хора, заети в бързо развиващата се индустрия на отглеждането на марихуана, се опитват да ограничат своя екологичен отпечатък – консумация на енергия, вода, пестициди. Въпреки това липсата на изследвания и регулации поставят в трудна позиция тази индустрия, която до 2021 г. е на път да достигне продажби от 20.2 милиарда щатски долара.

Въпреки широкото навлизане на растението, както писа през 2015 г. главният редактор на National Geographic Сюзън Голдбърг, разнобоят между готовността на някои щати да регулират, продават и облагат с данъци и федералната неохота да позволи развитието на проучванията оставя все по-голям брой хора без нужните знания, за да направят  информиран, научнообоснован избор.

Тази липса на информация е видна в сравнително небрежния процес на тестването на канабис в сравнение с изписването на лекарства. Отглеждащите марихуана проверяват по-малко от  0.01% от продукцията си за микробен растеж и качество. Малцина решават да тестват продукцията си, защото го считат за ненужен разход.

В Колорадо, където използването на марихуана е разрешено, „проверката на процеса“ се свежда до еднократно вземане на проби от шест партиди през една седмица. След това тестове до края на годината не се правят. Повторна проверка се налага само ако производителят промени производствения процес – добави нови торове или смени осветлението.

В момента има лаборатории, които манипулират пробите, за да завишат концентрацията на ТХК“ (тетрахидроканабинол - основното психоактивно вещество в канабиса), казва собственик на лаборатория, който не иска да бъде цитиран. Той обяснява че според него тези проблеми биха могли да се решат, ако канабисът се узакони като лекарствен или хранителен продукт.

Но федералното правителство все още класифицира марихуаната като опасен наркотик от първа група, декларирайки, че подобно на хероина, тя не е разрешена за медицинска употреба.

Поради липсата на проверки е трудно да се контролира качеството на растението, макар някои производители да правят всичко по силите си.

Ейми Андърли и съпругът й имат пункт за продажба на марихуана, където предлагат висококачествен продукт. Той се намира в центъра на Денвър, Колорадо – щат, в който има повече пункове за продажба на марихуана, отколкото ресторанти Старбъкс и Макдоландс, взети заедно.

Андърли, основател и на  Organic Cannabis Association, казва, че в магазина си предлагат 100% чист канабис. „Но след като растението не е федерално узаконено, производителите не могат да се възползват от официалната органична сертификация от USDA.“

Андърли иска да промени начина, по който хората купуват марихуана, започвайки с това как я възприемат. Тя се надява да изчисти очернения й имидж от миналото. Убедена е, че както гледаме етикетите на останалите продукти, които купуваме, по същия начин трябва да мислим и за канабиса.

В началото на юни Organic Cannabis Association се обедини с друга неправителствена организация: Ethical Cannabis Alliance. Те се сляха в Cannabis Certification Council (CCC), които се надяват независимо да сертифицират продуктите с канабис като „органични“ и „честно произведени“.