Скоро легалното купуването на няколко грама канабис, може да стане реалност в Берлин. Моника Херман, новият кмет на Кройцберг дистрикт, планира да отвори първия кофи-шоп в Германия.

Когато Моника пое кметската длъжност в Берлин през Август, тя направи легализацията на канабиса приоритет. Този въпрос нашумя още повече покрай скорошните федерални избори на 22 септември.

"Ако искаме да вземем контрол над ситуацията - дилърите и тяхните продукти, то ние трябва да отговаряме за дистрибуцията." политикът от зелената партия заяви пред Франс Прес. Инициативата ще премахне черния пазар и ще предотврати консумацията  от непълнолетни.

Това може да са добри новини за хората, които просто искат да издишат напрежението в кофи-шопа, все едно са в Амстердам. Но Херман отбелязва, че може да се създаде нов по-добър модел от Холандския. Тя казва, че ще бъдат назначени квалифицирани лица, специализирали в отглеждането на канабис за медицинска употреба.

Това е голяма крачка напред, за тези които търсят работещи закони.

"Става въпрос за премахването на дилърите от бизнеса и създаването на структура, в която човек може да си купи канабис, които не съдържа допълнителни вещества, които пристрастяват и вредят на здравето." казва Георг Вурт от Берлинската Конопена Организация "Ханф Вербанд" пред Deutsche Welle. "Ние започнахме кампания, в която мотивираме другите градове да направят същото, да отворят кофи-шопове и социални клубове, като в Испания, за да може да се решат проблемите със забраната." 


Толерантност срещу Полицейски акции
 
Според германския закон, продажбата и купуването на марихуана са нелегално. ОБАЧЕ, употребата е друга тема. Всеки федерален щат в държавата може да определи, какво количество един гражданин може да притежава без да бъде арестуван. Носенето на малко количество за лична употреба има минимални до никакви правни последици. В Берлин, лимитът е 15 грама канабис, докато в хамбург или Северен Рейн-Вестфалия, максимум до 6 грама се толерират.

Всичко е въпрос на време

Реформата за легализация на канабиса ще бъде решена от Федералния Институт по Наркотиците в Бон. За сега всичко се дискутира на регионално ниво. 
 
Германия не е сама в този легализационен дебат. Наскоро САЩ започнаха отново да дискутират върху този въпрос. От август 2013 година, Федералното Правителство разреши на щатите да определят собствени закони отнасящи се до канабиса.
 
В Уругвай се очаква този месец да се одобри закон, който ще предаде тази мулти-милиардна индустрия в ръцете на правителството.