Декриминализацията на рекреационната употреба в Калифорния, САЩ може да бъде паметна относно прекратяването на забраната в цяла Америка.

Освен президентските избори на 8-ми ноември, жителите на Калифорния ще гласуват дали да легализират рекреационната употреба на канабис.

Ако вотът е положителен, както се очаква, новият закон ще разреши на възрастни над 21 години да пренасят до 1 унция (28 грама) суха листна маса и да култивират до 6 растения за лична употреба.

Легализацията на рекреационния канабис вече се случи в няколко щата - Аляска, Колорадо, Орегон и Вашингтон. Но експертите смятат, че декриминализацията в Калифорния ще предостави силна опозиция на федералната забрана върху растението.

Според данни на световната банка за 2015 година, Калифорния притежава 6-тата най-голяма икономика в света. Евентуална легализация ще разреши на американския щат да се сдобие с един златен пазар - този на легалния канабис. 

Предварителните проучвания показват, че 60% от жителите на Калифорния ще гласуват "за" легализацията, 35% гласуват "против" и 5% не знаят.

Продажбите на легален канабис ще започнат на 1 януари 2018-та, ако мерките бъдат приети, а прогнозираните приходи се оценят на $1.8 милиарда към вече процъфтяващия пазар на медицински канабис. До 2019-та се очаква цифрите да скочат на $3 милиарда, а през 2020-та приходите се очертават да са над $4 милиарда.

"Това е вотът, който ще се чуе по целия свят. Това, което видяхме в предишните щати ще е нещо доста малко с това, което предстой да се случи в Калифорния." споделя Трой Дейтън пред New York Times.