Холандия е считана за преференциална дестинация за любителите на канабиса. От 70-те години на миналия век европейската държава е водеща световна сила по отношение на либералните си закони спрямо употребата и отглеждането на канабис. Или поне така изглежда на пръв поглед.

В действителност в Холандия законите са доста противоречиви що се отнася до канабиса по-специално. Технически погледнато, там, въпреки че се толерира употребата и продажбата, билката си остава до известна степен нелегална!

Страдащи от ситуацията се оказват кофишоповете, определените места за продажба на канабис в Холандия. Те имат „позволението“ да продават, но не и на лица под 18-годишна възраст и не повече от 5 грама на човек - допустимото количество, което може да има някой в себе си без да му направят проблем властите.

Противоречието се изразява най-вече в това, че кофишоповете въпреки че могат да продават билката не могат да я купуват или отглеждат! Истината затова как и откъде се сдобиват с количествата, които продават на клиентите си е забулена в мистерия. Те нямат друг избор освен да се обърнат към черния пазар! С други думи, позволено им е да продават нещо, което закона не позволява регулирано да се отглежда.

Зареждането на самите кофишопове става чрез „анонимно минаване“ през магазина на определено лице, което зарежда мястото и бързо изчезва. Това е проблем за абсолютно всички кофишопове. Те живеят в постоянен страх, че някой може да им се появи и да им засече „връзката.“

Физическите лица имат също така позволението да отглеждат до 5 растения вкъщи, но отново ако полицията реши може да им конфискува растенията без да е необходимо да дава каквито и да е обяснения. Най-често обичат да правят това няколко дена преди събирането на реколтата!

Трябва да се отбележи, че в Холандия населението е в разногласие що се отнася до канабиса. Въпреки че е широко толерирана употребата, южните части на Холандия се оплакват от разпространения „наркотуризъм“, а за да се справи с проблема, от няколко години цяла южна Холандия е забранила продажбата на лица, които не са холандски граждани.

Холандското правителството реши да затвори близо 1/3 от кофишоповете в столицата Амстердам, като определи нов закон за минимум 250 метра в близост до училище да не бъдат позволени кофишопове, което ефективно да затвори повечето от тях.

Трудно е да си представи някой, че в Амстердам ще бъде забранена употребата и продажбата на канабис, но все пак това е реалност, която дори в последно време се дискутира.

От години правителството на Холандия обещава да позволи на кофишоповете да отглеждат сами своя канабис, но засега тази идея остава само на теория. Дотогава търговците на канабис ще трябва да надничат през рамо дали няма да ги издебне някой и да им конфискува стоката.

Войната срещу канабиса в Амстердам