В 26 щата на САЩ употребата на канабис за медицински нужди е законна. Калифорния, Колорадо, Аляска и още пет щата разрешават и притежаването на ограничени количества за лична употреба.

Количествени ограничения са въведени и в Ямайка, където всеки човек има право да отглежда най-много пет стръка канабис и да притежава за лична употреба около 50 грама от веществото.

Догодина и в Канада ще влезе в сила нов закон, разрешаващ притежаването на максимум 30 грама канабис. Законът предвижда и много по-тежки наказания за продажба на наркотика на непълнолетни. Консумацията на канабис в Канада е много висока, пише Дойче веле.

Само в малки количества

Мнозина ще бъдат изненадани, но в Холандия употребата на канабис не е разрешена. Въпреки това правоприлагащите органи допускат консумацията в малки количества. Това означава, че всеки гражданин на Кралство Нидерландия може да си купи до пет грама канабис за лична употреба, но само в тъй наречените "кофишопове".

В повечето холандски градове местните хора се легитимират със специален документ, за да си купят наркотика. В Амстердам обаче и чужденци могат да ползват тази "услуга" в кофишоповете. Тези специални кафенета бяха въведени още през 1970-те години с идеята да се отделят леките от твърдите наркотици. Вече от много години консумацията на канабис в Холандия статистически е в златната европейска среда.

На критика обаче са подложени правилата за засаждане на канабис в страната. Законът не предвижда наказание за хора, които отглеждат по-малко от пет стръка. Това ограничение важи и за собствениците на кофишоповете. Така излиза, че в тези кафенета "стоката" трябва да се набавя главно по нелегални пътища. Очаква се, че това положение скоро ще бъде променено.

Според един нов законопроект, държавата ще поеме контрола над засаждането и качеството на наркотика. Законопроектът вече мина на първо четене, сега за него трябва да гласува и Горната камара на парламента.

Особено строга е политиката по отношение на канабиса в страни като Япония и Филипините. Само притежанието на канабис в тези държави може до доведе до доживотен затвор.

Как е в Германия?

В Германия притежаването, отглеждането и продажбата на канабис са забранени. Но когато става дума за малки количества, деянието на практика не се преследва или наказва. В отделните провинции понятието "малки количества" се дефинира по различен начин: в Баден-Вюртемберг е 6 грама, в Берлин пък и с 15 грама може да ти се размине наказанието.

Отглеждането и употребата на канабис за медицински цели са уредени от закона на национално равнище. От началото на тази година лекарите имат право да предписват канабис на страдащи от болести като рак или множествена склероза, например.

По публикацията работи: Веселина Йорданова