Университетът в Мисисипи е избран през 1968 г., в Съединените щати като първа и единствена легална ферма за отглеждане на канабис след като лекарството става незаконно през 1937 година. Едва четири души са все още записани във федералната програма за лечение с медицински коноп, което им позволява да употребяват билката във всеки един от американски щати, когато и където те пожелаят.

Националният институт за злоупотреба с наркотици (NIDA) ръководи отглеждането, производството и разпространението на тези култури - дори се стига дотам, че наскоро са поръчани около 450 килограма зелена маса за „текущи и предстоящи изследователските дейности включващи канабис,“ за годината 2014, както гласи едно неотдавнашно изявление на федералния регистър от DEA.

USA Today описва гледката на влизане в прословутата конопена лаборатория: „В изследователската лаборатория в Ole Miss, мощната миризма на канабис се носи из въздуха на цялото пространство. Стаята за отглеждане на растения, които достигат до близо 2 метра височина, бръмчи от звука на топлинни лампи и вентилационни системи. Целият комплекс е заобиколен от множество охранителни съоръжения, две огромни огради от бодлива тел и безброй камери за сигурност.“

Това е единственото федерално позволено съоръжение за канабис в Съединените американски щати.