Чилийското правителство е одобрило създаването на първата държавна ферма за канабис, която ще бъде използвана за медицински изследвания и развитие на технологията на отглеждане. Представители на чилийското министерство на агрокултурата са издали първия лиценз за култивиране на канабис за медицински цели.

Конопът ще бъде използван за производството на маслен екстракт, който ще бъде администриран при пациенти страдащи от ракови заболявания и епилепсия. "Можем да предложим безплатно и качествено облекчение на хората." Лицензът ще разреши билката да бъде култивирана в секретна локация в Ла Флорида, малък град извън столицата на държавата.

Тъй като канабисът не е легален в Чили, семената ще трябва да бъдат внесени от чужбина, за да започне култивацията. Според кметът на Ла Флорида - Роберто Картер, целта е да се набавят научни доказателства за ползите от растението, които ще  "павират пътя за хиляди нуждаещи се пациенти в страната".

"Можем да предложим безплатно и качествено лечение на хора, които нямат възможност да ползват скъпи фармацевтични лекарства, които са рядко достъпни."

Инициативата, която ще се случи през месец октомври се спонсорира от община Ла Флорида заедно с НПО "Фондацията на Дая", които първи изпращат запитване за създаване на проекта още през месец май. Подкрепа е получена още от Университета във Валпарайзо и фондацията Артуро Лопез Перез, която ръководи местна болница. Първите опити ще включат над 200 пациента страдащи от рак и епилепсия, които ще получат своето безплатно лечение.