В България всеки е особено компетентен по темата с наркотичните зависимости и вещества, както и как да се борим с  тях като общество. Особено леля Ленче, твоята съседка. Може би никога не си подозирал, но е твърде вероятно самият ти да си „долен наркоман“, без дори да си пробвал наркотици в сериозния смисъл на думата, както и без да смяташ хората със зависимости за долни. Това няма никакво значение, достатъчно е ти да:
 
Пиеш бира на пейка
 
Всенародно известен факт е, че ако седиш на пейка в парка и не си с бебешка количка или бастун, то най-вероятно си от „ония наркомани“, дето се бодат с трева и смъркат хапчета. Толкова ли няма за вас една нормална, добре задимена битова кръчма, един бар със змийско сепаре, да влезнете вътре като бели хора в тая жега навън, на климатик, да му се не види? Толкова ли не можете в „Снейка“ в Люлин да седнете? Явно сте бедни, щом по градинките пиете. Издрогирали сте всичките пари на родителите си. Не ви е срам.
 
Караш колело/скейтборд
 
Има нещо дълбоко подозрително в човек, който се придвижва в български град с велосипед. Първо, ясно е, че когато си на колело, трудно ще те спрат катаджии. Явно се пазиш от органите на реда. Защо ли? Второ, колоездачите често са кални и прашни, което автоматично означава, че навярно са се въргаляли някъде надрусани допреди малко. Също така, какво целят с тези велосипеди? Като нямат пари за кола, защо не ползват метрото? На интересни ли се правят? Откъде такава енергия? Ти Каролина, внучката на съседката, да си я виждал пеша да ходи на дискотеката или с колело? Има нещо…
 
Смееш се пред хора
 
Те хората няма какво да ядат, ти се смееш. Отсъства логично обяснение за добро настроение у един средностатистически българин, освен това да се е дрогирВал и наковал с треви. Погледнете нормалните български момичета и момчета във фейсбук. Някой от тях да се хили на профилната си снимка? Ами не. Сериозни деца. Повдигната замислено вежда над тунингован голф в панелен комплекс… Многозначителен и провокативен дъкфейс, издаващ фаталност на духа в тъмна клубна обстановка. Смехът е за наркомани, то е ясно.
 
Живееш в малък град
 
Както много добре знаем, всички в малкия град имат сестри, които са… с леко поведение. Не е така? Иди доказвай противното. Все пак, ако ти и роднините ти не спадате в тази категория, то значи сте от онова оскъдно малцинство ходещи сред природата хора, които четат книги и разхождат кучета далеч от суетата на селския мегдан. Може и да посещавате близкия магазин пеша, а не с яростно возило, което ви прави още по-подозрителни. Асоциалното ви поведение и фактът, че не бибиткате на чуждите сестри с минижупи, пускайки оферти за повозване, автоматично ви превръща в социопати, маргнили и в крайна сметка – тежки наркомани.
 
Свиваш си сам тютюна
 
Най-лесният начин да привлечеш подозиращи погледи върху себе си и да събудиш желание у будните граждани да сигнализират в полицията за теб е не да пребиеш жена си публично, а да си пушач, отказал да си купува кутии с фабрично свити цигари. Всички си спомняме онзи случай от преди известно време, когато млад мъж от Бургас беше хванат „на местопрестъплението“ от бодър служител на реда за това, че си свива сам тютюна с думите „давай марихуаната, отрепка“. Това, че не ти се харчат по 200 лева на месец за задоволяване на жалките ти тютюневи зависимости, не те оправдава по най-долнопробния начин да свиваш разни цигари пред хората просто ей така. Всяко действие си има последици…
 
Правиш разлика между канабис и хероин
 
Ако ти се струва опасно да даваш на детето си антибиотик при кихане, нищо че всички го правят, може и да ти бъде простено. Но ако публично заявяваш, че според теб марихуаната не води до окапване на зъбите и в крайна сметка – мъчителна смърт, то тежко си го загазил. Не дай си боже да влезеш в телевизионно студио в спор с „компетентни“ по темата за наркотиците лица от Ловнидол и да кажеш, че алкохолът, тютюнът и антидепресантите не са по-безопасни от канабиса, напротив. Лошо. Хвани се лекувай. Колко дечица лежат по психиатрични клиники от една дръпка… Както се пее в най-голямата рокендрол класика на всички времена: „Приятелююю, прости миии, отивам си сегааа, просто коза няма как да спраааа…“
 
Отказваш да опиташ нечия ракия
 
Не е нужно да браниш канабиса вербално или изобщо да имаш отношение по въпроса. Достатъчно е в един или друг отрязък от време да откажеш да консумираш твърд домашно произведен алкохол. Това, че снощи си препил, не би трябвало да ти пречи да приемеш предложението на съседа за по ракия в 11 сутринта в неделя. Обидно е. „Човек, който не пие, крие нещо“ е казал народът. Но какво ще да е то? А, да! Най-вероятно хероин! Освен това вече на няколко пъти те виждат да излизаш с колело и раница от вкъщи. Ясна е работата.
 
Излязла си без грим от вас
 
Десетки съобщения от непознати във фейсбук те заливат всеки ден. Ти си малко коте и всяко следващо селфи го потвърждава. До момента, в който една сутрин осъзнаваш, че нямаш кафе и се налага да слезеш до магазина. Гримирането като цяло ти отнема около два часа с миглите, така че рискуваш. И ето че колелото на съдбата се завърта и в асансьора те вижда майката на Пешо от 12-тия етаж, който вчера ти писа на лични, че си много сладичка и иска да те черпи кафенце някой път. Молиш се да не те познае без екстеншъна, но уви… Поздравяваш я с гуреливо намигване, но тя вече знае всичко…
 
Спиш на палатка
 
Предпочиташ да спиш под открито небе в дивата природа пред това да се ползваш от благата на „оу инклузива“. Ненормално. Всички знаят, че това го правят само долни наркомани, брат. Кого заблуждаваш с тая тарамбука? Не се прави, че не искаш да си на Какао бийч, просто не можеш. Вместо да въртиш далавера, си пилееш живота по някакви дерета с другите сектанти цял живот. Трудно ти е да обясниш защо си против строежа на още лифтове на Банско на човек с двигателна култура на мушкато, не за друго, а защото вече мозъкът ти е изпържен от тия треволяци, дето съсипаха народната младеж. Съседката не дава на детето си да говори с теб, за да не му поръсиш вафлата със странен прах, както правят дилърите.