Турция иска отново да отглежда канабис (коноп). Това е очевидно най-новата стратегическа идея на президента Ердоган. „Аз съм родом от Ризе. А там навремето се отглеждаше коноп. От конопа се правеха дори долни фланелки, защото той много добре попива потта", каза президентът на среща със свои съпартийци в Анкара. Главният му аргумент обаче се въплъщава в… пазарските торбички от коноп.

От 1 януари тази година Турция въведе задължителна цена на найлоновите торбички в магазините - сега те струват около 4 евроцента, като целта е да се намали употребата на найлонови торбички, за да бъде ограничено замърсяването на природата.

"Моята майчица сама ги плетеше"

Най-новият план сега е да се произведат милиони платнени торбички и мрежички, които да бъдат раздадени на народа - най-вече в рамките на предизборната кампания. Защото през март в Турция предстоят местни избори. В тази връзка спомените на Ердоган продължават така: „Моята майчица сама си плетеше мрежичките за пазар, с които ходехме на покупки. Когато се изцапваха, ние ги перяхме и пак ги използвахме".

Но сякаш не става дума за само конопени торбички и мрежички. Близки до правителството медии все по-често превъзнасят лечебните свойства на конопа и неговата приложимост в най-различни области. "Зеленото съкровище на Турция", както го нарича Ердоган, за жалост било изкоренено по волята на "враговете на Турция", които се престрували на приятели. Всеки турчин начаса се сеща за кого говори президентът: за Запада, разбира се, и в частност за САЩ. Защото е факт, че през миналия век засажденията от коноп в Турция бяха унищожени именно под западен натиск - заради производството на хашиш, който се извлича от женските растения.

Ахмед Аталък, шеф на истанбулската Камара на аграрните инженери, припомня, че в Турция канабис се е засаждал още преди близо 4000 години. И тъй като в момента държави като Китай и Канада започват сериозно да развиват отглеждането на коноп, Турция не бива да изостава, предупреждава Аталък, цитиран от германския вестник "Зюддойче Цайтунг".

Назад към канабиса

Вече е налице и пилотна програма за отглеждането на канабис в 20 турски провинции, съобщава вестник „Ди Велт". Един турски мозъчен тръст дори е създал свой собствен Институт за конопа, който от години проучва отглеждането на това растение. Учените от института са предложили на правителството първоначално да се засаждат площи с канабис, от който не може да се извлича наркотично вещество, но който има добро приложение в текстилната и в хартиената промишленост. Тези отрасли, както и много други, пострадаха силно от валутната криза и увеличаващите се цени на вносните суровини.

Условията за отглеждане на канабис в Турция бяха либерализирани още през 2016 година, но селяните и до днес са крайно предпазливи. Поради простата причина, че досега са чували за канабис единствено покрай операциите на армията срещу нелегалните конопени плантации на забранената Кюрдска работническа партия, за която търговията с дроги е важен източник на приходи.