Мексиканският президент Енрике Пеня Нието бе цитиран да казва, че Мексико и Съединените щати не могат да преследват разнопосочна политика спрямо легализацията на канабиса, предвид подхода на някой от американските щати да разхлабят своето законодателство спрямо билката.

Политическият натиск в Мексико расте в посока заемане на по-либерална позиция по отношение на конопа, тъй като Вашингтон и Колорадо вече одобриха легализацията на притежанието и продажбата на канабис през 2012 година. Други американски щати, включително Аляска, планират скоро да направят същото.

Канабисът, заедно с по-твърдите наркотици като кокаин и метамфетамин, са основен източник на доходи за прословутите мексикански наркокартели, отговорни за смъртта на хиляди хора през последните години. Привържениците на реформата твърдят, че легализирането на растението ще намали икономическата мощ на бандите както и ще спомогне за генерирането на повече данъчни приходи.

Пеня Нието казва, че подкрепя обсъждането на въпроса, въпреки личните си опасения относно пълната легализация. Част от законодателите пък казват, че Мексико не може да бъде винаги в крак със Съединените щати, основният купувач на незаконните наркотични вещества, които пресичат границата.

В интервю за испанския вестник El Pais, Пеня Нието споделя, че легализацията на канабис е „възходящ феномен“ и че следваната политика през последните 30-40 години е довела единствено до по-голямо потребление и увеличено производство.

„Така че, това е провалена политика“, казва той пред вестника.

„Това трябва да бъде преразгледано. Повтарям, аз не съм в полза на легализацията, това е лично убеждение. Но, не можем да продължаваме по този път на несъответствие между легализирането на някои места, особено в най-важния пазар на потребителите - Съединените щати, а в Мексико да продължава да се криминализира производството на канабис“, добавя мексиканският президент.

Неговите коментари предлагат надежда за привържениците на такъв тип промяна в Мексико, където анкетите показват в продължение на години, че мнозинството от населението се противопоставя категорично на пълната легализация. И все пак, проучване направено през месец април 2014 г. показа, че 73% от мексиканците подкрепят легализирането на билката за медицински цели.

През февруари месец тази година мексиканската лява опозиция „Партия на демократичната революция“ (ПДР) представи инициатива за легализиране на медицинската употреба на канабиса, а Фернандо Беланзаран, конгресмен от ПДР подкрепящ плана, приветства споделените забележки на Пеня Нието.

Беланзаран заяви пред Ройтерс, че тенденцията на либерализиране на законите около канабиса в САЩ изглежда необратима и добави също така, че очаква Калифорния да пристъпи към пълна легализация през 2016 година.

„Веднъж след като Калифорния легализира канабиса, поддържането на забраната в Мексико няма да е устойчиво“, казва той.

През 2009 г. Мексико направи законно притежанието на до 5 грама канабис, 500 милиграма кокаин и минимални количества хероин и метамфетамин. Въпреки това, привържениците на реформата твърдят, че трябва да се работи повече в посока намаляване на престъпността.