Бившият шеф на Националната комисия за контрол на наркотиците на Перу е казал, че страната трябва да обмисли легализирането на марихуаната. Уругвай наскоро стана първата страна в Латинска Америка легализирала производството на марихуана, насърчаваща своите съседи да последват примера им.
 
Бившият директор на Националната комисия на перуанския контрол на наркотиците (DEVIDA) Рикардо Соберон призова правителството да обмисли легализирането на марихуаната в свое интервю.
 
"Ние трябва да отворим дебата с Кармен Масиас, председателят на DEVIDA и перуанското Medical School. Да отворим форум, който се занимава на първо място със здравните въпроси и на второ място с изискванията за безопасност и последиците от нейната употреба [марихуана]," Рикард Соберон пред новинарския сайт Тера. Той заяви, че легализирането на пазара на марихуана може да бъде решение за нелегалната търговия с наркотици в Перу. 
 
"Възможността за премахване на наказателния елемент от търговията на канабис - лекарство, което е много по-малко опасно, отколкото други - е отговорът на 50 години от повтаряне на едни и същи стратегии с без резултат," каза Соберон.
 
През декември, Соберон аплодира уругвайското решение за легализиране на продажбата, както и производството на лекарството, като го нарече "един добър опит." По-късно същия месец, уругвайският президент Хосе Мухика подписа закона, който ще доведе до производството и продажбата на марихуана при държавен контрол.
 
Мухика, който предложи законодателството, твърди, че тази мярка ще помогне за премахване на пазара на незаконни наркотици в Уругвай. С оглед на това, първоначалната цена на марихуана ще се определя на $1 за грам, като подбива по този начин пазарната цена на черния пазар от $1.40.
 
В Перу консумацията на марихуана е законна и гражданин може да превозва до 8 грама на лекарството, без да бъдат санкционирани. Въпреки това, производството и продажбата на канабис все още е незаконно според перуанския закон.
 
Уругвай бе критикуван след преминаването към легализиране на канабиса от Международния съвет за контрол на наркотиците (МСКН), като я обвини в нарушаване на международното право.
 
"Уругвай е в нарушение на международните конвенции за контрол на наркотиците със законодателството на канабис, одобрена от конгреса", каза МСКН, позовавайки се на няколко причини, поради които смята, че Уругвай е в грешка, като сред тях са предполагаемите рискове за здравето, свързани с употребата на растението.
 
Реймънд Йанс, президент на Международния съвет, заяви, че е изненадан от решението на правителството "съзнателно да реши да се противопостави на всеобщите и международно приетите разпоредби от Договора."
 
Коментарите на Йанс "предизвикаха остра реакция от президента на Уругвай, който осъди критиките като" лъжи", обвинявайки МСКН в двойни стандарти: "Един за Уругвай и друг за силните страни в света."
 
САЩ също така предприеха стъпки в легализирането на употребата и продажбата на марихуана. Колорадо отвори врати на първия магазин за продажба на марихуана в САЩ в началото на 2014 г. като Вашингтон се очаква да последват примера им по-късно тази година.