Пациенти страдащи от хронична болка, които използват канабис всеки ден от поне една година насам докладват спад в дискомфорта и подобрение в качеството на живот, сравнени с контролна група (не употребяваща билката). Също така, пациентите употребяващи канабис споделят, че не изпитват странични ефекти. Тази информация се съобщава от клинични данни публикувани в Journal of Pain.

Изследователи в Университета МакГил в Монреал са оценили здравето в дългосрочен план на 216 пациента употребяващи медицински канабис с хронични не-ракови болки. Пациентите са консумирали стандартизирана доза от 12% ТХК сорт канабис и са сравнени с 215 контролни пациента (страдащи от хронични болки, но не използващи канабис). Пациентите са били одобрени от Здравното министерство на Канада и са имали възможност да употребяват канабис легално за свойте болки. Средно, те са използвали по 2.5 грама на ден от билката, чрез инхалация или изпаряване.
Учените докладват, че пациентите ежедневно употребяващи канабис не са изпитали риск от лечението с билката. Освен това, изследователите не са открили никакви странични ефекти в когнитивните умения, белодробните функции или кръвното налягане по време на едногодишното изследване.

Пациентите използващи канабис са докладвали намалено чувство за болка спрямо контролната група. Също така е имало спад в безпокойството, депресията и умората.
 
"Когато натурален канабис с контролирано качество се използва от пациенти, като част от наблюдавано лечение в продължение на една година, откритите ефекти са само положителни за пациентите", заключват авторите на изследването.
 
Предишно подобно изследване (MAPS), проведено за федералното правителство на САЩ докладва подобни резултати и потвърждава, че растението канабис притежава терапевтични качества и не причинява странични ефекти.

Старчески домове в Израел разрешават употребата на канабис

(Възрастната жена на снимката по-горе е престъпник за българското правителство, а за някои граждани на републиката - "зависима баба наркоман без бъдеще". В своята държава, тя е просто  човек със свободно право на избор, как да се лекува)