Днес, 218 члена на италианския парламент са гласували проектозакон, имащ за цел да легализира растението канабис. Въведена от Бенедето Дела Ведова, младши министър на външните работи, проектозаконът ще разреши отглеждането на до 5 растения. 
 
В същото време, гражданите ще могат да складират до 15 грама в къщи и да транспортират до 5 грама навън. Продажбата на растението все пак ще остане забранена, докато не се създадат специални държавни предприятия занимаващи се с това.
 
Италия е един от най-големите потребители на растението в Европа и най-накрая управниците на страната признават, че забраната не работи. Интересното в случая е, че опозицията на легализацията, в името на Матео Салвини, не желае растението да бъде легализирано, но няма нищо против да има работна рамка за проституцията. Г-н Салвини вярва, че ако проституцията бъде легализирана, то тя няма да навреди на никой, но в същото време едно животоспасяващо растение може да причини щети.
 
Парламентът в Италия е все още раздвоен пред взимането на това решение. Опозицията още добавя, че евентуална легализация ще увеличи употребата и продажбата на наркотици, но в същото време живите примери за подобен работещ модел - Португалия, Холандия и няколко щата в Америка, показват точно обратното - легализацията на билката води до спад в употребата на наркотици, спад на престъпността, ръст на икономиката и създаване на нови работни места.