Яне Сведински работел в правния отдел на министерството на финансите. Сега той инвестира заедно със свой приятел над 1 млн. евро (1,1 млн. долара) в четири огромни оранжерии, пише Investor.bg, като се позовава на Bloomberg.

Бившият инструктор по карате Златко Кешковски е много по-напред от тях. В оранжериите му работници, облечени в бели защитни костюми, се грижат за растения, отглеждани под флуоресцентна светлина, като внимателно проследяват и документират производството и съхранението.

Това е може би един от по-необичайните икономически модели, но двамата мъже са част от план за превръщането на Северна Македония в страна на производители на канабис.

Той е в ранна фаза на развитие, но целта е да се вземе дял от глобалния пазар на медицинска марихуана, който се очаква да достигне между 14 и 50 млрд. долара през идните пет години. И всички – от бивши полицаи, до адвокати или близки на премиера, искат парче от пая.

Над 20 компании са получили лиценз от 2016 г. насам, а здравното министерство обработва други 20 молби. Всички те са съсредоточени върху територия, която е четвърт от тази на България, и с население от около 2 млн. души.

„Смятаме, че това ще бъде доходоносен бизнес“, казва 40-годишният Севдински, заобиколен от празни кофи в оранжерията си в град Куманово, на около 40 км североизточно от столицата Скопие. Двамата с партньора му до момента са инвестирали 700 хил. евро и планират да вложат още толкова, за да развият бизнеса. „Очакваме да постигнем печалба след около година и половина“, казва той.