Често новото е добре забравено старо и при активно развиващите се технологии възраждането на нещо от миналото може да предизвика истинска революция. Такъв потенциал има използването на коноп в момент, когато строителната индустрия търси иновативни материали за постигането на комфорт, нисък разход на енергия и здравословна среда на обитавaне.

Здраве или мода

Основната идея на „зеленото” строителство е оптималното използване на ресурсите, грижа за здравето на хората и намаляване вредното въздействие върху околната среда. Затова навлизането на естествени материали, използвани за градежа на къщи още в стари времена, става актуално и в наши дни. Конопените тухли може да намерят своето добро приложение и някои архитекти опитват да създадат такава модна ниша в съвременните решения, като по този начин дадат възможност и на производителите да покажат на какво са способни.

По света и у нас

Напоследък западни дизайнери и архитекти привличат платежоспособното търсене не със сгради от метал, стъкло и иновативни материали, а с възраждането на стари технологии и с умелото използване на някогашни традиции в строежа и обзавеждането, които дават не само уют на съвременното жилище и офис. Няколко къщи от конопени тухли са част и от колорита на най-новия СПА комплекс „Белчински извор”, който „Главболгарстрой” изгражда край с. Белчин, недалеч от София. Представихме го в миналия брой на сп. „Икономика”. В тези жилища се носи приятното естествено ухание и се пресъздават детайли от атмосферата, в която са живели предците ни. Така доброто старо и модерното си дават среща. В такава къща през лятото е прохладно и няма нужда от климатик, а през зимата тя се отоплява лесно, с други думи живее се по-икономично. Тези т. нар. конопени къщи обаче са изградени с тухли, които са внос. Те са твърде скъпи. Не може ли да ги произведем в България?

Предимства

Първо да видим как са направени тези екотухли и кои са предимствата им. Специалистите обясняват, че се изработват от промишлен коноп, вар на прах и смес от минерали. Промишленият коноп има антистатични свойства, характеризира се с много ниска топлопроводимост, а минералните компоненти осигуряват механичната якост и отличните термоизолационни свойства. Полученият материал е огнеупорен и изключително надежден при изграждането на носещи стени, като не се изисква допълнителна термоизолация. Така в жега и студ разходите за постигане на добра вътрешна температура са ниски. Същевременно тези тухли не позволяват по стените да се образува конденз, не допускат развитието на гъбички и паразити, топлинният и акустичният комфорт е гарантиран. Конопените тухли имат много дълъг живот, но в края на полезния период от използването им, може да бъдат рециклирани.

И топлоизолации

Освен конопените тухли в някои страни се изработва конопена изолация, която се предлага и на нашия пазар. Нейно предимство са отличните топло- и звукоизолационни, както и пожарозащитни свойства. Нещо повече - тя създава по-здравословен микроклимат. Конопената изолация регулира влажността в помещенията, спомага за дом без плесени и вредни микроорганизми, които предизвикват алергии и заболявания. Тя намира широко приложение за изолация на покриви, подове, вътрешни и външни стени. По този начин тази култура, използвана от нашите предци в продължение на векове, става отново актуална.

Спирачка

Конопът има всички качества да бъде преоткрит като стария нов материал. В България са налице предпоставки страната да се превърне в производител на продукти от индустриален коноп и да печели добре от това. Но има един препъникамък. Конопът е известен още като трева, марихуана, канабис, джойнт… Да, част от конопа съдържа психоактивни вещества и затова през 1925 г. със специално международно споразумение бива забранен в много държави. Сред тях е и България. Конопът намира твърде широко приложение за направата на лекарства, горива, пластмаси, дрехи, храни, хартия, в това число и за банкноти… Дълъг е списъкът от възможности. И въпреки незаменимите му свойства, човечеството е търсило негови „заместители”. Казваме, че заради сухото гори и мокрото, така и индустриалният коноп продължава да е в немилост заради своя „роднина” - медицинския канабис.

Има ли хоризонт

За тази стара земеделска култура и нейните разновидности се знае много. Но бизнесът в България не смее да повдигне въпроса за преразглеждане на темата за новите приложения на индустриалния коноп, който може да даде началото на конкурентна индустрия в страната. Предприемачите се боят да не ги заклеймят, че искат да се занимават с наркотици, и вместо да отворят хоризонтите на перспективни производства, да си навлекат само ядове.

Близо век, след като конопът влезе в „черния списък”, дали пък не е време да излезе от него. Щом 100 години не стигат индустриалният коноп да бъде изместен и напълно забравен… През мapт 2018 г. бe пpиeтa Hapeдбa №1 зa ycлoвиятa и peдa зa издaвaнe нa paзpeшeниe зa oтглeждaнe нa pacтeния oт poдa нa ĸoнoпa (ĸaнaбиc), пpeднaзнaчeни зa влaĸнo, ceмeнa зa фypaж и xpaнa и ceмeнa зa пoceв, cъc cъдъpжaниe пoд 0,2 тeглoвни пpoцeнтa нa тeтpaxидpoĸaнaбинoл, oпpeдeлeнo в лиcтнaтa мaca, цвeтнитe и плoднитe вpъxчeтa. На 13 февруари т. г. Европарламентът одобри резолюция за използването на канабиса за медицински цели. Две стъпки, които показват промяна в отношението към конопа.