Три четвърти от докторите по света биха предписали канабис при определени обстоятелства, според ново изследване публикувано в Журнала по Медицина на Англия.

Журналът запознал 1,446 доктори от 72 страни със случая на Мерилин, 68-годишна жена с метастичен рак на гърдата. Противопоставящи се гледни точки са били представени на докторите включително, че канабисът трябва да се използва само когато другите методи за лечение се провалят или, че билката няма 'доказана' медицинска стойност. 
 
В случаят с Мерилин, рака се е разпространил до нейните дробове, гръдни и ломбални прешлени. Тя е претърпяла химиотерапия и е имала постоянна болка и гадене, които други лекарства (включително опияти) не са успели да успокоят.
 
Сред анкетираните доктори, 76% казват, че биха предписали канабис. Но въпреки това, подкрепата за медицински канабис варирала значително според региона, в който се намирали лекарите.
 
Крайното заключение на анкетата е, че трябва да се продължи с изследванията, за да може да има повече солидни доказателства (въпреки хилядите налични такива). От 1,446 анкетирани доктори, 1,000 са били от САЩ, Канада и Мексико.