Законът за частична легализация на марихуаната в Германия е "една идея по-ограничителен" от подобни регулации в други страни. Германия върви по пътя на Флорида и рамката ще е много сходна с този щат. Инвестициите в сектора започват да се засилват, защото след частичната легализация ще последва и пълна. Вероятно е и в други европейски държави също да последва легализиране, защото, когато Германия направи първа крачка в някаква регулаторна реформа, останалите европейски страни я следват. Вече има сигнали от Полша и Чехия, а вероятно и Франция също може да се включи в подобни реформи. Най-вероятно ще видим потенциал за развитие във всички сфери, свързани с канабиса. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Причините, които стоят зад решението Германия да легализира частично употребата на марихуана е, че употребата се е увеличила през последните години, както и престъпността. С приемането на този закон целта е да се изгради рамка за контрол. Ще последва комерсиализация на пазара, който ще се изгради в рамките на няколко години. Законът в Германия ще позволи на възрастни да носят по 25 грама марихуана в себе си, както и да притежават до 50 грама и до три растения вкъщи. 

Законът за частична легализация на марихуаната в Германия е "една идея по-ограничителен" от подобни регулации в други страни, като "Германия върви по пътя на Флорида и рамката ще е много сходна с този щат", каза Чаушев. "Във Флорида това е пазар за около 2 млрд. долара, а в Германия може би ще се достигне до 6-7 млрд. долара". 

"Това няма да стане за една вечер и ще трябва време, за да се развие пазара, както и регулаторната рамка, но основите са налице".

Частичната легализация в Германия ще е добра възможност и новина за редица стартъпи, потвърди гостът, като каза, че ще ще видим развитие на продукти, базирани на канабидиол, както и такива, свързани с употребата на канабис. Чаушев каза още, че инвестициите в сектора започват да се засилват, защото след частичната легализация ще последва и пълна. Вероятно е и в други европейски държави също да последва легализиране, защото, когато Германия направи първа крачка в някаква регулаторна реформа, останалите европейски страни я следват. Вече има сигнали от Полша и Чехия, а вероятно и Франция също може да се включи в подобни реформи. Най-вероятон ще видим потенциал за развитие във всички сфери, свързани с канабиса. 

Как се развива търговията на акции на компании, чиято дейност е свързана с производството на продукти с канабидиол в Европа и САЩ? Кои са водещите компании? Защо се наблюдават трицифрени ръстове и при кои компании? Как се развиват борсово търгуваните фондове, следящи сектора в САЩ и в Европа? Каква е разликата? На какво се дължи оптимизма на борсите в САЩ, касаещ сектора и новината за легализацията в Германия имаше ли ефект отвъд Атлантика?