Тъкан от коноп, лекарства, хартия, въжета, протеини, тоалетна хартия, коноп за възстановяване на почвата, коноп вместо синтетични пластмаси. Може ли наистина конопът да направи всичко това?

Често забраненото растение идва с много обещания,от това да реформира нашите медицински и нарко закони до спасяване на цялата планета от непосредствено унищожаване на околната среда.

Идеята за коноп, който замества почти всичко, от памучни тениски до тоалетна хартия, може да звучи като “изхвърляне”,но има достатъчно добри доказателства,че легализираният коноп може всъщност да бъде чуден заместител  на много от ежедневните ни удобства.

Да вземем тоалетната хартия, например. Един средно статистически американец изразходва около 50 паунда (22 кг) тоалетна хартия годишно.Това е равно на 100 ролки на човек на година или 57 “парчета” дневно. Като се има предвид броя на дърветата, които са необходими за производството й, замяната на традиционната тоалетна хартия със също толкова ефективен продукт произведен от коноп, ще доведе до драстично намаляване на обезлесяването. 

Увеличаването на околната среда идва благодарение на невероятно бързата степен на зреене на конопа. Само за 70 дни, той може да достигне пълния си потенциал за използване. Това е значително по-малко време от 20-80 години, които са нужни за порастването на едно дърво. Конопът също има повече използваеми части от дървото. Дърветата са изградени от 30 процента целулоза,което е използваемата част от него - материалът,който евентуално ще се превърне в хартия. Другите 70 процента, следователно ще бъдат отстранени чрез химични процеси. В контраст с това, конопа се състои от почти 85 процента целулоза. Всъщност Министерството на земеделието на САЩ е изчисло, че 3 декара коноп могат да произведат четири пъти повече хартия, отколкото 3 декара дървета.

Това е икономия на суровини за околната среда. Машините за целулоза и хартия са известни с това, че замърсяват въздуха, водата и околната среда. Комбинирайте това с дългият период на отглеждане на дърветата и консумацията на материал от дърводелските ферми в Южна Америка, и ще видите, че преминаването към екологично по-чисти продукти ще доведе до много големи промени.

Бележка:Първата продадена комерсиална тоалетна хартия, всъщност е прозведена от коноп. Създадена е от Джоузеф Гайети през 1857 година,и е съставена от конопени листа,напоени с Алое. Преди Гайети, хората са използвали вълна,дантела,водорасли,листа и т.н.- всичко,което би могло да свърши работа.Братята Скот обаче са измислили тоалетната хартия (от дървета)- битова стока през 1867, като са таксували много малко за продукта.

Оставете шегите настрана, съществуват много ползи от конопа, които са много по-далеч от просто тоалетна хартия. Днес от коноп се произвеждат всички видове специална хартия и продукти от целулоза, благодарение на съвременните модерните био-рафинирани техники.

Конопът е доказано  впечатляваща текстилна база, използвана във всичко, от чорапи до шапки. Антимикробните му свойства го правят страхотен, не само за текстил, но и за основа за сапун.

Конопът се е превърнал в значителна част от композитната пластмаса на автомобилните производители от висок клас, като BMW, Mercedes-Benz и Jaguar. Използването на естествени и дълготрайни продукти като коноп за интериорни облицовки на врати, панели,табли и тапицерии, които правят автомобилите по-леки, печелят точки в природозащитата.

Но нека не забравяме храната! Разгледайте здравословната храна във всяка голяма верига за хранителни стоки и ще забележите много продукти, които имат връзка с конопа. Благодарение на хранителния си състав, който е с високо съдържание на Омега 3,46 и 9 и пълен с антиоксиданти и основни хранителни вещества,продуктите на основата на коноп са добавени към категорията “супер храни”.

Новата тенденция към устойчива архитектура зависи до голяма степен от индустриалните конопени влакна, които заместват дървесината и продуктите на основата на нефт,използвани преди в строителството. Използването на коноп, означава ефективно разпределение на материалите за конструкция, ремонт,поддръжка и разрушаване. Не само, че конопът е по-добър за околната среда и по-лесен за поддръжка,той оставя зад себе си по-малко замърсяване и небиоразградим материал, ако структурта трябва да бъде разрушена или реставрирана.

И говорейки за околната среда, конопът е отличен начин за фермерите да отстранят тежките метали от почвата, като същевременно добавят и важни хранителни вещества. Чрез този процес, наречен рекултивация, производителите могат да превърнат неизползваемата пръст в богата, плодородна почва. Конопът може дори да премахне радиоактивните отпадъци от засегнатите почви.