"За съжаление в България почти не се провеждат изследвания върху свойствата на канабиса", казва израелският учен Рафаел Мешулам. В средите на хората, които се интересуват от медицинската страна на конопа, той е със статут на легенда. Роденият в България професор по органична химия е един от първите учени, който се заема сериозно с изучаването на канабиса и синтезира за пръв път в света психоактивното вещество в него - THC (тетрахидроканабинол).

В Израел режимът на отглеждане и проучвания е много по-либерален, отколкото в България, и днес благодарение на инвестициите и усилията на хора като проф. Мешулам малката държава бързо влезе през отворилите се врати на индустрията с медицинския канабис.

Над 23 хил. научни изследвания за положителното влияние на растението върху различни болести и състояния, 8 млрд. долара стойност на индустрията и очакване за 700% ръст в близкото десетилетие - това е само малка част от числата, с които пазарът на медицинска марихуана успя да впечатли през 2016 г. Състезанието кой ще се възползва от бързо разрастващата се ниша вече официално започна и за пореден път Израел е пред всички останали.

Новооткритите пред Израел възможности на пазара с медицинска марихуана не са плод на случайност. За разлика от България частният и публичният сектор там отдавна са преценили стойността на нишата и шанса, който имат.

Синергията между правителството и частния сектор



Още през 1996 г. в Израел е стартирана първата програма за използване на растението за медицински цели, чиито пациенти към момента надхвърлят внушителните 25 хил. души. В началото на 2017 г. пък израелското Министерство на земеделието и развитието на селските райони в колаборация с Министерството на здравеопазването обяви финансиране на стойност над 2 млн. долара за 13 проекта за изследване на медицинския канабис. Успоредно с това частният сектор не остава назад и в държавата вече има изследователски център, както и годишна конференция по темата, която събира учени, иноватори и инвеститори от цял свят. 

"Израел има дълга история в изследването на канабиса, много по-дълга откъдето и да било по света", коментира пред "Капитал" Саул Кайе, основател на изследователския център iCAN и съосновател на конференцията за иновации в сферата CannaTech.

За да разберем точно колко дълга е историята на медицинския канабис в Израел, трябва да се върнем назад във времето до 1964 г. и откритието на проф. Рафаел Мешулам.

Десетилетия наред канабисът, както много други психоактивни растения, е заклеймяван в обществата почти в цял свят, а научни изследвания за структурата и ефектите му липсват. Началото на мултимилиардната индустрия, която познаваме днес, може да бъде проследено до 1964 г., когато Мешулам за пръв път в записаната история успява да отдели активната съставка на канабиса (основното психоактивно вещество в него) и отваря вратите за мултидисциплинарното изследване на растението.

Началото

В началото на изследователската си кариера Мешулам се фокусира върху химията и действията на група естествени продукти, един от които - канабисът. Предварителното проучване върху растението се оказва изключително трудно, тъй като за разлика от други растения с наркотични ефекти академични изследвания върху канабиса почти няма, а активната съставка на растението все още никога не е била отделяна в чистия й вид. Морфинът например е извлечен от опиума още в началото на XIX в., а малко по-късно кокаинът е придобит от листата на коката. 

"Ето защо реших да действам. Бях убеден, че с времето изследването на химичния състав на канабиса ще доведе до напредък във фармакологията и медицината, и затова насочих вниманието си в тази сфера", коментира Мешулам в интервю пред "Капитал".

Няколко години след началото на изследванията съвместно с колегата си Й. Гаони Мешулам успява да извлече активната съставка на канабиса за пръв път в документираната история. Компонента нарича (да, той е измислил името) тетрахидроканабинол, или THC. Освен че си спечелва названието баща на медицинската марихуана, с откритието си Мешулам привлича вниманието на учени от различни дисциплини и резултатите не закъсняват.

Описването на THC практически разрешава по-нататъшно изследване на канабиса. Днес той се изследва дали помага срещу множество заболявания и състояния, но за да стане това, минава много време. Мешулам разказва пред "Капитал" как проучванията в химичния състав и по-късно във фармакологията са довели до същественото откритие на т.нар. ендоканабиноидна система (ECS) - група от рецептори в човешкото тяло, която е част от много физиологични процеси, свързани с апетита, настроението, паметта и имунната система. В момента части от растението се използват като допълнителна помощ в третирането на множество заболявания като шизофрения, епилепсия и възпаления, както и се изследват за забавяне на ефекта на някои видове рак.

Бъдещето

Рафаел Мешулам е убеден, че бъдещето на изследването на канабиса за медицинска употреба се крие в мултидисциплинарния подход и стои зад основания по-рано тази година Мултидисциплинарен център за канабиноидни изследвания към Еврейския университет в Йерусалим. Той отбелязва, че именно колаборацията между учени от различен произход и сфери е позволило и продължава да позволява бързия напредък в изследването на растението и лечебните му свойства. Една от целите на института в Йерусалим е да разбере ефекта на канабиноидите в различни стадии на заболявания, съчетавайки клинични изследвания с различен научен фокус - химия, биология, агрокултура и др.

Разбира се, и тук както и в много други случаи голямото финансиране отива при фармацевтичните компании, но, както заяви той, базисните изследвания са възможни дори с ограничени средства. 

Като представител на бизнеса Саул Кайе оценява високо ролята на фармацевтичните компании и шанса на Израел на глобалната сцена. "Фармацевтичните компании виждат огромния потенциал на канабиса и инвестират в проучвания", коментира той пред "Капитал". "В световен мащаб Израел е идеалното място за това, защото предоставя възможността за изследвания с високо качество на ниски цени и за кратък период от време."

Наличието на научно и технологично новаторство, съчетано с благосклонната позиция на израелското правителство, превръщат бизнеса с медицински канабис в Израел в златна находка.

Според Кайе "това е само началото".

Проф. д-р. Рафаел Мешулам



Рафаел Мешулам е роден през 1930 г. в семейство на сефарадски евреи в София. В столицата посещава Първа мъжка гимназия, чийто съвременен продължител днес е 1 СУ "Пенчо Славейков", по-късно Американския колеж, а после и учи химическо инженерство. Връзките му с България спират дотук.

Разтревожено от политическата и социалната обстановка в България след смяната на режима през 1944 г., семейството на Мешулам емигрира и трайно се заселва в Израел. Тогава той е на 19 години и на прага да напише история.

Мешулам посвещава кариерата си на изследването на свойствата на канабиса, а приносът му дава начало на мултимилиардната индустрия с медицински канабис. Автор е на над 350 научни труда, а в момента ръководи Академичния комитет в наскоро открития Мултидисциплинарен център за канабиноидни изследвания към Еврейския университет в Йерусалим.