Няма доказателства, че строгите политики възпират младите хора от употреба на канабис, показва проучване, цитирано от "Гардиън".

Анализирайки информация за употребата на марихуана сред повече от 100 000 тийнейджъри в 38 държави, включително САЩ, Великобритания, Русия, Франция, Германия и Канада, Университетът на Кент е установен, че няма връзка между по-либерални политики при употребата на канабис и по-висока употреба на канабис при младежите.

"Моето ново изследване включва няколко други, които показват, че няма доказателства за връзка между по-тежки наказания и по-малка употреба на канабис", коментира професор Алекс Стивънс, социолог от Университета на Кент, който проучва социалната политика и провежда социални изследвания.

Това е полезна информация за правителствата, докато обмислят най-добрия начин по въпроса за употребата на канабиса, каза професорът.

Новото изследване, публикувано в International Journal of Drug Policy, е в противоречие с изследване от 2015 г., което заключи, че има връзка между политиките за либерализиране употребата на канабис и по-голяма вероятност подрастващите да прибегнат до марихуана.

Стивънс коментира, че тези открития се базират на неправилно тълкуване на по-малко резултати и че в неговия анализ са включени повече данни, включително разликата при момчетата и момичетата в различните държави.

Междувременно Мексико е на път да стане третата страна в света след Уругвай и Канада, която ще легализира канабиса.